Katinka van Houwelingen van hotel Nieuw Minerva . (Foto: Myrthe Koopman).

Week van de ondernemer: Hotel Nieuw Minerva blijft positief

Een mooie opgetuigde kerstboom vult de verder lege entree van Hotel Minerva. Er zijn geen gasten te bekennen maar er klinkt wel muziek. Het oudste hotel in de binnenstad van Leiden viert aankomend jaar haar vijfenzeventigjarige bestaan: een mooi vooruitzicht in een tijd waarin het nu vooral de eindjes aan elkaar knopen is.

“Er wordt in het weekend met geluk slechts één kamer verhuurd, juist daarom probeer ik het voor de gasten die komen zo gezellig mogelijk te maken” vertelt Katinka van Houwelingen, die sinds drie jaar actief werkzaam is binnen het familiebedrijf. Vanwege haar financiële achtergrond is ze bekend met alles dat komt kijken bij het ondernemerschap. Maar ze weet ook dat dat niet bij elke ondernemer het geval is.


Verslaggeefster Myrthe Koopman in gesprek met Katinka van Houwelingen van hotel Nieuw Minerva, over ondernemen in coronatijd.

Ultieme test
Het wordt ondernemers in deze tijd dan ook niet makkelijk gemaakt. Moeilijk uitvoerbare regelingen, loketten en ambtenaren die niet altijd begrijpen wat het ondernemerschap precies inhoudt. Dit zijn dingen waar van Houwelingen tegenaan loopt, en ze is niet de enige.

Tijdens de tweede coronagolf waarin we ons nu bevinden, lijkt de regering steeds beter te begrijpen hoe moeilijk het is, maar echte steun blijft uit. Ook de gasten komen maar niet, terwijl het hotel wel open is. “De mensen blijven thuis, houden de hand op de knip en zijn coronamoe omdat ze niet weten hoelang het nog gaat duren. De coronacrisis is dan ook zeker de ultieme test voor ons als ondernemers.”

Positief
Toch is van Houwelingen vooral positief gestemd. Dat moet volgens haar ook wel als lokale ondernemer in deze tijd. Met de komst van steeds meer vergevorderde vaccins kijkt ze positief naar de toekomst. “We moeten blijven lachen en niet bij de pakken neer gaan zitten.”

Hotel Nieuw Minerva heeft ook zeker iets om naar uit te kijken. Volgend jaar bestaat het hotel vijfenzeventig jaar, een mijlpaal. Als oudste hotel in de binnenstad hopen ze er dan ook een feestelijk jaar van te kunnen maken.

Help elkaar 
Ook in deze onzekere tijd werkt Nieuw Minerva nog steeds samen met een lokaal restaurant en een lokaal café. Volgens van Houwelingen is dat juist nu ontzettend belangrijk. Haar tip aan iedere ondernemer is dan ook: “Help elkaar en steun elkaar waar mogelijk.”

Voor nu staat de kerstperiode voor de deur. Normaal gaat het hotel tussen Kerst en Oud en Nieuw dicht, zodat deze periode gevierd kan worden met familie. Dat is nu nog onzeker. Met smart wordt gewacht op de boodschap van het kabinet op 8 december. Er is namelijk een kans dat, als de horeca open mag, er dan juist meer gasten komen. Maar voor nu is het vooral afwachten en hopen op het beste.

Economie Leiden Maatschappij Week van de Ondernemer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×