Wendy Ubink staat elke dag met plezier in haar winkel Ratjetoe, ondanks dat de tweede coronawinter voor de deur staat. (Foto: Gerry van Bakel).

Ondernemen in de tweede coronawinter: ‘Mijn klanten slepen me er doorheen’

Ratjetoe is Wendy Ubink haar lust en haar leven. Elke dag een andere etalage en foto’s op Instagram. Koffie en een praatje met de klanten hoort er bij. Die klanten komen voor kleding, tassen en schoenen, wat sieraden of mooi serviesgoed. Alles tweedehands.

Wendy Ubink nam vlak voor de coronacrisis losbarstte de winkel Ratjetoe op de Hogewoerd over van haar moeder. De lange winkelsluiting van half december 2020 tot eind april 2021 overleefde ze dankzij de steun van haar vaste klanten en ook nieuwe klanten die de winkel in tweedehandskleding ontdekten.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met eigenaresse Wendy Ubink van tweedehandskledingzaak Ratjetoe op de Hogewoerd.

Ubink zou graag gaan ondernemen zonder crisis. “Dat heb ik nog niet meegemaakt”, zegt ze. Een coronatoegangsbewijs bij de ingang controleren ziet Ubink niet zitten. “Dat kost me klanten,” vreest ze, “Ik sta hier alleen in de zaak. Als ik dan iemand aan het helpen en er komt iemand anders de winkel in, hoe moet dat dan? Of er komen vier vriendinnen en een heeft geen toegangsbewijs. Dan komen ze alle vier niet winkelen.”

Geen steun
In ieder geval hoopt Ubink vurig dat een tweede lockdown haar bespaard zal worden in deze tweede coronawinter. “Ik weet niet of ik het dan nog ga redden. Vorig jaar hebben mijn klanten me echt er doorheen gesleept. Ik heb geen enkele steun van de overheid gekregen. Van alles geprobeerd, maar ik kwam nergens voor in aanmerking. Ik hoop dat de winkeliersverenigingen iets kunnen bepleiten. Aan kleine ondernemers denkt de politiek niet.”

Verplichte mondkapjes en afstand houden vindt Ubink prima. “Dat is ook goed te doen”, zegt ze. Op een gegeven moment was de regel één klant per vijf vierkante meter. “Dan zou ik maximaal tien klanten in de winkel kunnen hebben. Zoveel heb ik er nooit tegelijkertijd. Dus dat is geen probleem. Het is bij mij meer een constante stroom.”

Vaste klanten
Ratjetoe zit al bijna dertig jaar in de Leidse binnenstad en heeft een grote vaste schare aan klanten. Zolang die kunnen blijven komen winkelen, blijft Ubink positief.

In deze Week van de Ondernemer gaat Sleutelstad terug naar vijf ondernemers die vorige winter werden geïnterviewd in de serie: Hoe komen Leidse ondernemers door de coronawinter.

Economie Leiden Maatschappij coronawinter Week van de Ondernemer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×