Het voormalige V&D-pand aan de Aalmarkt. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Stadslab: 'V&D-pand wordt het nieuwe Singelpark'

Stadslab Leiden heeft grootse plannen met het pand van de voormalige V&D aan de Aalmarkt. De vrijwilligersorganisatie, die ook de bedenker van het Singelpark was, wil dat het gebouw een plek wordt van en voor Leidenaren, door de bewoners van de stad zelf ingevuld. Frans van den Broek van het Stadslab is optimistisch: “Ik denk dat de gemeente en de eigenaar ook enthousiast zullen zijn. V&D Leiden verwijst dan niet meer naar een warenhuis, maar naar ‘Voor en Door Leiden’.”

Het monumentale pand werd in de jaren ’30 van de vorige eeuw speciaal voor Vroom & Dreesmann gebouwd. In minder dan honderd jaar is het uitgegroeid tot een beeldbepalend monument in de stad. “Elke Leidenaar is er minstens één keer binnen geweest”, legt Van den Broek uit. Hij betoogt enthousiast dat het gebouw een nieuwe invulling moet krijgen waar alle Leidenaars, van jong tot oud, wat aan hebben: “Het zou zonde zijn om het niet te doen. Leiden is een culturele stad en een kennisstad, daar kunnen we bij aansluiten. Maar er zijn ook heel veel vrijwilligersorganisaties bezig met duurzaamheid, die zouden er ook een plek kunnen krijgen.”


Frans van den Broek van het Stadslab in de uitzending van Nieuws071

Wat er dan precies komt, vindt Van den Broek niet zo belangrijk: “Als het maar initiatieven zijn die vanuit de Leidse samenleving naar boven komen. Ik heb zelf ook wel ideeën, maar het gaat niet om mij.” Alle Leidenaars kunnen ideeën insturen naar info@stadslableiden.nl. In eerste instantie was het de bedoeling om daarnaast te brainstormen met mensen met specifieke kennis en ervaring. “Dat wouden we doen in het pand zelf, maar door corona kon dat toen niet doorgaan. Nu willen we op 16 januari een digitale meeting houden, die nog steeds geleid wordt vanuit het V&D-pand.”

Bekostiging
Aan de hand van alle ideeën moet er in de zomer van 2021 een plan klaarliggen voor het gebouw. “Dan moet er onderzocht worden of het allemaal haalbaar is”, vertelt Van den Broek, “en vanuit de losse pols schat ik dat zo’n twee jaar later alles klaar zal zijn.” Andere organisaties en bedrijven zullen het dan van Stadslab over moeten nemen, want Stadslab Leiden heeft zelf geen geld. “Toen we het idee voor het Singelpark lanceerden, werd dat ook overgenomen door anderen die het verder invulden en bekostigden. We hopen dat dat nu weer gebeurt.”

De vergelijking met het Singelpark houdt daarbij nog niet op, wat Van den Broek betreft: “Het zou mooi zijn als mensen later weten: Leiden heeft het Singelpark en het V&D-pand. Ik zie ook echt wel mogelijkheden om het net zo groot en beeldbepalend te maken.”

Interview Leiden Maatschappij V(oor) & D(oor) Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×