Alexander van Nimwegen van de Horeca Groep Leiden in het lege restaurant City Hall waar nog wel druk verbouwd wordt. (Foto: Gerry van Bakel).

Horeca Groep Leiden leent personeel uit: 'Onze mensen willen dolgraag aan de slag'

De meeste restaurants van de Horeca Groep Leiden zijn inmiddels opgeknapt, geschilderd en brandschoon gepoetst. Reden voor Alexander van Nimwegen en zijn partners om het personeel als het ware in de aanbieding te doen. “Het zijn allemaal nogal actieve types die graag hun handen laten wapperen. Dus laat maar weten als je hulp nodig hebt.”

Je zou het een pop-up uitzendbureau kunnen noemen. De koks, obers en afwassers van Horeca Groep Leiden zijn te huur voor allerlei hand-en-spandiensten. Zoals meehelpen in een callcenter, pakketten bezorgen, oppassen, tuinen mee helpen opknappen of afval afvoeren. Allemaal op basis van vrijwilligheid. “We gaan mensen geen gekke dingen laten doen”, zegt Alexander van Nimwegen. “We zoeken steeds een goede match. Maar iedereen reageerde heel enthousiast, het was echt van: go go go. Ze zitten niet graag de halve dag op de bank.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Alexander van Nimwegen van Horeca Groep Leiden over hun idee om de eigen mensen aan het werk te houden.

In eerste instantie werd het personeel ingezet om de eigen zaken op orde te maken. Maar dat is nu wel klaar. Behalve in City Hall, onder en naast het stadhuis. “We zijn daar nu met een wat grotere verbouwing bezig. Die hebben we wat naar voren gehaald. We hebben er een stuk onder het stadhuis bijgekregen.” Het stadhuis zelf wordt ook verbouwd, dus het is nu toch al een herrie en een stofboel. Maar het is allemaal specialistisch werk en dus geen optie voor de eigen mensen om aan het werk te gaan.

Wakker
Natuurlijk doet de Horeca Groep Leiden ook aan afhaal- en maaltijdbezorging vanuit de eigen locaties, maar dat is niet genoeg om alle uren van al het personeel in te vullen. Vandaar de uitgestoken hand naar collega-ondernemers in de stad. “Als het iets oplevert en we zo de verliezen iets kunnen beperken, is het mooi”, erkent Van Nimwegen. Maar dat is niet de reden om dit te doen. “We zijn ook beschikbaar voor goede doelen. Iedereen mag ons mailen. We hebben veel enthousiaste en gastvrije mensen onder ons personeel. We willen graag een lichtpuntje bieden in deze donkere tijden.”

Wakker liggen van de crisis, doet Van Nimwegen niet. Vooralsnog is hij niet bang dat zijn bedrijf de crisis niet zal overleven. “We hebben gelukkig wat vet op de botten. Daar moet je ook voor zorgen als ondernemer vind ik. Je kunt altijd tegenslagen krijgen. En we moeten ook niet te hard klagen, want het is toch wel fijn om nu in Nederland ondernemer te zijn, waar je toch wat steun krijgt van de overheid. In een land als Italië zeggen ze alleen: ‘succes’. Wij rekenen erop dat we in 2021 weer open mogen en tot die tijd.”

Wie een beroep wil doen op de mensen van Horeca Groep Leiden kan een email sturen naar HGLhelpt@deHorecaGroep.nl of bellen naar 071 – 513 51 94.

Deze maanden interviewt verslaggeefster Gerry van Bakel elke week een ondernemer uit Leiden of de buurgemeenten over hoe hij/zij de coronawinter doorkomt. Heb je een tip? Mail naar redactie@sleutelstad.nl.

Economie Leiden Maatschappij coronawinter


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×