Trudy Kwik en haar zoon Freek de Romijn over online ondernemen in de wereld van bedrijfs- en publieksevenementen. (Foto: Gerry van Bakel).

Kwik Events: 'Als je het samen doet, kan je een stap verder komen'

Begin 2020 bestonden er nog geen online evenementen en thuiswerkers werden vaak argwanend bekeken. “Dat is wel een positieve ontwikkeling”, zegt Trudy Kwik in haar kantoor. “We hebben allemaal geleerd dat we niet altijd op kantoor hoeven zitten.” Maar verder is dit de ergste crisis die de Leidse onderneemster in twintig jaar meemaakte.

Sinds vier jaar werkt ook zoon Freek de Romijn mee in de zaak. Hij heeft de tak Rrrollend Leiden onder zijn hoede. “Dat hele idee hebben we voorlopig in de ijskast gezet”, zegt De Romijn met spijt in zijn stem. “Dat soort evenementen kan even niet meer. We zijn natuurlijk afhankelijk van de zomer. In het voorjaar hebben we wel wat kleine gin en rum-festivals, maar niet de grote evenementen met foodtrucks.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Trudy Kwik en Freek de Romijn over evenementenorganisatie in tijden van corona.

In maart keken moeder en zoon met verbazing naar premier Rutte die de ´intelligente lockdown´ aankondigde. “Daarna schoten in een klap de agenda’s leeg en leefden we van persconferentie naar persconferentie”, zegt Kwik. “Ondertussen bedachten we het ene scenario na het andere, maar al gauw werd duidelijk dat er niet veel meer mogelijk was.” In de zomer was er even respijt en konden er toch nog twee bescheiden festivals worden georganiseerd. “We waren vooral druk met ervoor te zorgen dat de driehonderd mensen die daar mochten komen, elkaar niet aanraakten en elkaar niet tegenkwamen. Maar we beseften ook dat het heel bijzonder was dat we zoiets aan het doen waren, dat waren de laatste fysieke publieksevenementen.”

Leiden
Kwik Events moest duidelijk uit een ander vaatje gaan tappen en de wereld van online evenementen gaan ontdekken. “In maart bestonden zoom- en teammeetings nog niet. Langzamerhand kwamen toen de eerste online pubquizzen en andere leuke dingen. En bij de tweede lockdown kwam er bij bedrijven wel het besef dat ze iets moesten organiseren. Want scholen hebben open dagen, er komen nieuwjaarsrecepties en mensen willen hun personeel toespreken.”

Op 4 januari kan heel Leiden zelf meemaken om een online nieuwsjaarsreceptie mee te maken. “Het wordt heel leuk, waarbij wethouders als het ware vanachter hun beeldscherm thuis in gesprek gaan met mensen. En burgers kunnen dan daarbij aanhaken en een vraag stellen of iets zeggen tegen de wethouders.”

Het organiseren van online evenementen heeft Kwik ook een heleboel geleerd. “Wat maakt een evenement nu speciaal? Ik zeg niet dat alles nu alleen nog maar online moet, maar online spreek je soms wel meer mensen dan als je naar een fysieke bijeenkomst gaat. Verder is het van belang dat je zorgt dat je evenement interactief is. Mensen willen mee kunnen doen en niet alleen luisteren. Het moet er wel leuk uitzien en de internetverbinding moet goed zijn. Ik vergelijk het wel eens met televisie maken. Ook erg leuk.”

Duizend
En voor vergaderen is het ook best handig, heeft Kwik gemerkt. “Als je voorheen met drie mensen die allemaal ergens anders zaten moest afspreken, was je zo drie weken verder voordat iedereen een plekje in de agenda had gevonden. Nu kun je zeggen: morgen om half vijf? En binnen een half uur is het geregeld. Er is meer flexibiliteit.”

Thuiswerken is een andere revelatie van de coronatijd. “Ik hoop dat mensen nu inzien dat thuiswerken een goede optie is. Waarom zou je coûte que coûte naar kantoor willen komen als er duizend kilometer file staat? Ik hoop werkelijk waar dat we echt leren dat als we thuis werken dat iedereen aan het werk is. Grote bedrijven moeten daarin voorop lopen.”

Lakmoesproef
Freek de Romijn heeft ondertussen andere manieren gevonden om in zijn onderhoud te voorzien. “Ik pak van alles aan. Verder probeer ik vooral positief te blijven en dat zou ik alle ondernemers in Leiden aanraden. Blijf altijd de positieve kant zien. Dat werkt echt.” Trudy Kwik is het volkomen eens met haar zoon. “Van negativiteit is nog nooit iemand sterker geworden. Je moet het gewoon samen doen. Alleen ga je het niet redden. Maar als je het samen doet, kan je een stap verder komen.”

Of dit een lakmoesproef is voor echt, goed ondernemerschap?  “Deze crisis komt van buiten en is wereldwijd, dus het ligt niet direct aan slecht ondernemerschap. Maar als er zo’n crisis is, dan moet je wel opstaan voor je bedrijf. Anders kun je net zo goed direct de pijp aan Maarten geven.”

Deze maanden interviewt verslaggeefster Gerry van Bakel elke week een ondernemer uit Leiden of de buurgemeenten over hoe hij/zij de coronawinter doorkomt. Heb je een tip? Mail naar redactie@sleutelstad.nl.

Economie Leiden Maatschappij coronawinter ondernemer Week van de Ondernemer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×