Vaccineren gebeurt vanaf 18 januari in het ECC. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Prikken tegen corona: vanaf 18 januari bij Leidse Holiday Inn

De GGD heeft een locatie gekozen voor de vaccinatie tegen het coronavirus in de komende maanden. Dat wordt het Event- & Convent Centre bij de Holiday Inn, vlakbij de A44 in Leiden. Vanaf maandag 18 januari wordt in deze congreshal het personeel van verpleeghuizen gevaccineerd.

Zorgpersoneel uit verpleeghuizen moet dus nog vier weken wachten op vaccinatie. Dat geldt niet alleen in onze regio, maar voor bijna het hele land. Op vrijdag 8 januari wordt er alleen in Utrecht op kleine schaal geprikt. De maandag daarop begint de vaccinatie daar, in Rotterdam én Hart van Brabant pas echt. Alle 22 andere GGD-regio’s starten nog een week later.

Nerveus
Eerder deze maand kreeg minister De Jonge nog het verwijt dat beginnen met vaccinatie ‘in de week van 4 januari’ veel te optimistisch gepland was. Maar nu diverse buurlanden deze maand al van start gaan, is er juist verbazing over de traagheid waarmee Nederland de prikcampagne organiseert. Het geeft aan hoe nerveus iedereen na negen maanden pandemie inmiddels is.

De Europese Medicijnen Autoriteit (EMA) keurde vandaag het vaccin van Pfizer goed. Het bedrijf kan binnen een week de eerste 450.000 doses leveren, geschikt voor de vaccinatie van 225.000 zorgmedewerkers. Veel eerder dan de jaarwisseling zou de vaccinatie dus niet kunnen beginnen.

Zorgvuldig
De extra twee weken wil De Jonge benutten om alles zorgvuldig voor te bereiden. Eerst komt de Gezondheidsraad met een advies over welke zorgmedewerkers het vaccin het eerste kunnen krijgen. Tegelijk past het RIVM de ICT-systemen voor aanmelding en registratie aan en wordt het personeel voor de callcentra getraind om de juiste informatie te geven, ook over mogelijke bijwerkingen.

Volgens critici zijn dit wel erg stroperige procedures. Toch is in ons land nog nooit een belangrijke vaccinatiecampagne zo snel van start gegaan. Wie beseft dat verpleeghuizen misschien wel twee weken eerder veilig hadden kunnen zijn, zal vinden dat het glas halfleeg is. Maar achteraf zeggen we misschien toch dat het glas halfvol was.

Vaccinatiebereidheid
Een voordeel van de iets voorzichtige start van de vaccinatie is dat het een goede generale repetitie kan worden voor de echt massale vaccinatiecampagne die later dit jaar ook door de GGD gedaan moet worden. Binnen enkele maanden moeten dan zo’n zes miljoen gezonde Nederlanders onder de 60 het vaccin krijgen. En het kan geen kwaad om de registratie – wie kreeg welk vaccin wanneer en waar werden bijwerkingen gemeld? – meteen goed op poten te zetten.

De inenting van deze eerste groep zorgmedewerkers duurt in onze regio zes weken. Daarin krijgen zo’n 11.000 personen elk twee prikken, met een tussenpoos van drie weken. Begin januari krijgen ze via hun bedrijfsarts een uitnodiging. Daarna kunnen ze zich online of telefonisch aanmelden voor een passend tijdstip én een passende locatie.

De prikstraten in Leiden zijn bewust in een ander gebouw ondergebracht dan de testlocatie, die driehonderd meter verderop aan de Plesmanlaan ligt. “Niet iedereen zou zich vlakbij de teststraat op z’n gemak voelen”, legt GGD-woordvoerder Carin Boon uit. Wie Leiden niet handig vindt, kan zijn prikmoment trouwens ook in de regio Den Haag of Haarlem reserveren. Alles om de vaccinatiebereidheid zo hoog mogelijk te krijgen.

Volgende rondes
Intussen staan ook vaccinatierondes voor andere doelgroepen op stapel. Bovenaan de lijst stonden eigenlijk de bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicapten. Alleen was het Pfizer-vaccin, dat nu als eerste beschikbaar komt, niet geschikt om in die tehuizen te worden toegediend. Daarom wordt gewacht op het volgende vaccin, van het Amerikaanse Moderna. Volgens de laatste berichten komt dat ook al in januari. Rond 1 februari kan dan de vaccinatie in de tehuizen starten.

Later in het voorjaar komen dan de vaccinatierondes voor 60-plussers, mét en daarna zonder gezondheidsproblemen. En dan de 60-minners mét gezondheidsproblemen. Voor de vaccinatie van die groepen gaan volgens de huidige plannen de huisartsen zorgen, net zoals ze dat gewend zijn bij de jaarlijkse griepprik. Daarna komt het overige zorgpersoneel en de gezonde bevolking aan de beurt.

In dat laatste stadium krijgt de GGD weer een grote rol. Maar het moment en de manier waarop die prikrondes precies gaan lopen, hangt nog af van de vraag welke vaccins wanneer beschikbaar komen. Volgens de laatste berichten blijft komend voorjaar Pfizer de grootste leverancier van vaccins. En omdat hun diepvriesvaccin in speciale verpakkingen van 1000 doses komt, zou het zomaar kunnen dat de GGD en Holiday Inn ook in februari en maart een hoofdrol blijven spelen bij de vaccinatie in onze regio.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds. Na de eerste publicatie zijn enkele aanvullingen gemaakt.

Leiden Regio Science Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×