Layla de Vriend en Guido Madera in hun nieuwe centrum voor persoonlijke ontwikkeling in de Leidse Hout. (Foto: Gerry van Bakel).

Nieuw yogacentrum in Leidse Hout: 'We krijgen veel hulp en dat is hartverwarmend'

Moed tonen, je eigen keuzes maken en open staan voor je omgeving. Voor yogadocenten Layla de Vriend en Guido Madera voelt het goed om tijdens de coronawinter te investeren in een nieuwe vestiging in de Leidse Hout. “Yoga leert je naar jezelf kijken en dat is juist nu hard nodig.”

Liv Yoga heeft al een locatie middenin de stad, maar de ondernemers willen in de Leidse Hout een nieuw centrum opzetten dat niet alleen om yoga-oefeningen op een matje draait. “Het gaat om persoonlijke ontwikkeling”, zegt Guido Madera die samen met zijn vrouw Jasmijn en Layla de Vriend Liv Yoga bestuurt. “Wij noemen het zelfrealisatie en dat kan je ook meer praktisch invullen.”

Flinke ballen
Madera vindt de coronacrisis en de lockdown geen reden om je in je schulp terug te trekken. “De meeste reacties zijn positief”, antwoordt hij lachend op de vraag of mensen hem voor gek verklaarden dat hij en zijn partners gingen uitbreiden. “Ze kennen mij als een echte ondernemer. Sommige zeiden wel: ‘jij hebt flinke ballen.’ Ik denk dat je altijd zelf een keuze kunt maken en je niet moet laten leiden door angst.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Guido Madera en Layla de Vriend over uitbreiden in tijden van corona.

Ondanks de crisis en onzekere toekomst heeft yoga de wind mee. Sinds de eerste lockdown is yoga booming en lijkt iedereen thuis op een matje aan een betere versie van zichzelf te willen werken. En de plek van het nieuwe yogacentrum is natuurlijk perfect wanneer de Liv Yoga weer open mag. Middenin in het bos van de Leidse Hout. Yogadocente Layla de Vriend wordt het gezicht van de nieuwe locatie. “Ik zal hier vaak zijn, om mensen te ontvangen en ook om zelf les te geven. We hebben naast de yoga-ruimte ook twee kleinere kamers en die kunnen we gaan verhuren. We hebben al contact met mensen die reiki geven of allerlei soorten massages of acupunctuur. Allemaal zaken die je helpen dichter bij jezelf te komen.”

‘Community’
In het gebouw zat al een yogacentrum waar Guido zelf ooit een mindfulnesscursus deed. Layla kent de plek nog uit haar jeugd toen er een centrum voor natuureducatie in zat. “Hier buiten in de tuin willen we ook allerlei zithoekjes maken waar mensen zich individueel kunnen terugtrekken”, zegt Guido Madera.”Dit is natuurlijk een prachtige plek zo midden in het bos, je voelt je al anders als je hier aan komt rijden.” Layla de Vriend vult aan: “Het is maar vijftien minuten lopen vanaf het centraal station, maar het voelt als helemaal buiten de stad zijn.”

De opening van de nieuwe studio staat gepland voor 20 januari, maar als de lockdown wordt verlengd, stellen Madera en De Vriend dat uit. “We bieden vanuit onze vestiging aan de Middelstegracht al online lessen aan. Maar hier moet een echt fysiek centrum komen. We kunnen hier op anderhalve meter yoga doen, maar als dat niet mag, gaan we nog niet open. We willen hier namelijk echt een community opbouwen. Gelukkig krijgen we een steuntje in de rug van de gemeente Leiden van wie we het pand huren.”

Angst en liefde
“Je moet niet bang zijn om andere mensen om hulp te vragen”, zegt Madera. En volgens hem is dat een van de belangrijkste lessen van de coronacrisis. “Wij krijgen van alle kanten hulp. Ook bij het opknappen van de ruimtes.” Madera en De Vriend staan zelf de kamers te verven, maar medewerkers en ook klanten van Liv Yoga doen ook mee. “Het is hartverwarmend.”

Een goede tip voor andere ondernemers hebben De Vriend en Madera ook wel. “Je moet vooral vertrouwen houden. Als je twijfelt of angst voelt, wees je daar dan van bewust. Daar mag ruimte voor zijn, maar het is een keuze of je daar in mee gaat. Bedenk eens: wat kan er nu eigenlijk allemaal mis gaan? Er is altijd een keuze tussen angst en liefde.”

Deze maanden interviewt verslaggeefster Gerry van Bakel elke week een ondernemer uit Leiden of de buurgemeenten over hoe hij/zij de coronawinter doorkomt. Heb je een tip? Mail naar redactie@sleutelstad.nl.

 

 

Economie Leiden Maatschappij coronawinter ondernemer Week van de Ondernemer


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×