De Leidse opruimcoach Ria Stikkelman helpt mensen de chaos in hun leven te beteugelen. (Foto: Gerry van Bakel).

Meesters on the Move: 'Klap die laptop dicht 's avonds en ruim je werkplek op'

Wie niet oppast in dit tijdperk van thuiswerken en digitaal vergaderen zit al gauw dag na dag achter de laptop en gaat ’s avonds nog even door. Hoe houd je zo’n thuiswerkplek opgeruimd? Leidens leukste fitgirl vindt het ook best lastig om een goede balans te vinden.

Lees alle artikelen terug in het ‘Meesters on the Move’ dossier van Sleutelstad

Greet Meesters heeft gelukkig voor elk probleem iemand in haar netwerk die oplossingen en tips heeft. Als het gaat om het beteugelen van de chaos is daar opruimcoach Ria Stikkelman. Zij heeft meteen een paar simpele tips paraat: maak een goede werkplek thuis. Het liefst een eigen bureau, die kan in de slaapkamer of zelfs in een bezemkast staan als je maar een goede bureaustoel hebt, voor goede verlichting zorgt en je laptop op een standaard zet zodat je je niet voorovergebogen zit te werken. “Maar dan moet je ook een los toetsenbord hebben”, zegt Stikkelman.


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Greet Meesters en Ria Stikkelman over opruimen en afbakenen van je werkplek en je werkdag.

Een ander punt van aandacht is het opruimen van je werkplek. “Je moet jezelf aanleren om aan het eind van je werkdag je laptop dicht te klappen en op te bergen”, vervolgt Stikkelman. “Veel mensen laten die laptop maar open staan op het hoekje van de tafel en dan is de verleiding groot om ’s avonds nog even door te werken. Zorg dat je je bureau, waar het dan ook staat, ook opruimt. Zodat je weer andere dingen kunt doen: muziek maken, of een spelletje doen.”

Eindeloos
Opruimen leek, tijdens de eerste lockdown in maart 2020, ineens in ieders dna te zitten. De rij voor de milieustraat was eindeloos. Kringloopwinkels werden overstelpt met afgedankte spullen. Voor Leidens leukste fitgirl ging die vlieger niet op. “Ik ben niet zo van het opruimen”, geeft Meesters eerlijk toe. “Je kunt klein beginnen”, zegt Stikkelman, “je hoeft niet meteen alles te doen. Het is een goed begin om in ieder geval niets extra’s toe te voegen.”

Lunchuur
Een opgeruimd hoofd en een opgeruimd huis zijn een goede combinatie die elkaar kunnen versterken. En Stikkelman zegt dat je dat ook kunt toepassen op je dagkalender. “Soms maken mensen vergaderafspraken van 9 tot 10 en en dan van 10 tot 11 en dan weer direct een uur erachter aan. Dat sluipt er gemakkelijk in als je digitaal vergadert. Maar dat kun je beter niet doen. En maak ook meteen de afspraak met je collega’s dat jullie elkaar tijdens het lunchuur niet bellen, mailen of appen. Neem die rust.”

Heb je ook een goede tip voor Meesters on the Move? Wat is jouw geheime wapen om fit van hoofd, hart en lijf te blijven? Laat het ons weten, mail naar redactie@sleutelstad.nl.

 

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport Meesters on the Move


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×