Melle Tuik en Reanne van Kleef spraken in Nieuws071 over de eerste factcheck.

Kost een hockeyveld in het Roomburgerpark 4,4 miljoen?

Op 15, 16 en 17 maart vindt het Roomburgerparkreferendum plaats. Leidenaren mogen dan voor of tegen het herinrichtingsvoorstel van het park stemmen. Wekelijks trekt Sleutelstad beweringen over het plan na. In deze factcheck: kost een hockeyveld 4,4 miljoen?

Het simpele antwoord is: nee. Een hockeyveld kost geen 4,4 miljoen euro. Ook niet de aanleg van het geplande vierde hockeyveld voor de Leidse Hockey Club Roomburg. In het voorstel heeft de gemeente een kostenpost van ongeveer 800.000 euro opgenomen voor het nieuwe kunstgrasveld.

Toch gebruiken tegenstanders van het plan de slogan ‘geen 4,4, miljoen voor plastic groen’. Waar komt dit bedrag dan vandaan? De totale kosten voor het plan zijn 4,4 miljoen euro. Daar vallen ook onderdelen als een nieuwe speeltuin, een Atletic Skills Model veldje, nieuwe bomen en de aanpassing van de verkeersituatie onder. Of zoals de gemeente het noemt: voor de ontwikkeling van ‘een groen ontspannen en sportief Roomburgerpark’.

De Stichting Vrienden van het Roomburgerpark betoogt dat het hele plan is gemaakt voor de aanleg van een vierde hockeyveld voor LHC Roomburg. De overige 3,6 miljoen euro rekenen ze dus ook tot de kosten voor de aanleg van het hockeyveld. Volgens hen is dat geld nodig voor het verzachten van de negatieve effecten van het plan, de ‘gevolgschade’.

Rekenfout
Bij het referendum stemmen we ook niet over een plan van een kleine 3,8 miljoen euro. Dat getal wordt op de website www.roomburgerparkleiden.nl genoemd als totale kosten van het plan. Ook dit bedrag klopt niet. Hier is een rekenfout gemaakt na een aanpassing van het plan. Door een aangenomen wijzigingsvoorstel van het CDA, waarbij de uitbreiding van de hockeykantine en de aanleg van een theehuis uit het plan zijn geschrapt, is het 1,5 miljoen euro goedkoper geworden. De makers van de website hebben echter de hele post ‘Ontmoeting’ van ruim 2,1 miljoen uit de kostenraming weggelaten. Dat is onterecht, omdat er op andere plekken nog wel kosten onder de noemer ‘Ontmoeting’ zijn opgenomen. Het oorspronkelijke plan kostte 5,9 miljoen euro. Daar gaat dus 1,5 miljoen (en niet 2,1 miljoen) van af, waardoor de totale kostenraming uitkomt op 4,4 miljoen euro.

Kost een hockeyveld 4,4 miljoen?
Conclusie: de aanleg van het hockeyveld zelf kost ongeveer 800.000 euro. Alle onderdelen van het plan samen kosten 4,4 miljoen euro.

De kosten zoals beschreven in het raadsvoorstel van 01-09-2020. Inmiddels is er 1,5 miljoen uit het plan geschrapt en zijn de totale kosten van het plan 4,4 miljoen.

Leiden factcheck Roomburgerparkreferendum Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×