Leidens leukste fitgirl Greet Meesters gaat graag een keer op stap met een groep van wandelcoach Ron Marcus. (Foto: Gerry van Bakel).

Meesters on the Move: 'Wandelcoach als stok achter de deur voor mooiweerwandelaars'

Wandelen als de zon schijnt en het kwik naar de twintig graden schiet, is makkelijker dan als het druilerig weer is. Leidens leukste fitgirl weet er alles van. Zij heeft gelukkig een paar vaste wandelmaatjes. Maar wat doe je als je die ontbeert? Greet Meesters denkt aan een wandelcoach.

Lees alle artikelen terug in het ‘Meesters on the Move’ dossier van Sleutelstad

Sinds het coronavirus een jaar geleden alle sportactiviteiten in clubverband onmogelijk maakte, heeft een aanzienlijk deel van de Leidse bevolking het wandelen ontdekt. Het lijkt erop dat mensen massaal een ommetje maken in de buurt, een rondje lopen in het park. Maar dat valt in de praktijk nog wel eens tegen. Want elke keer spontaan van de bank afkomen, is toch minder makkelijk dan het klinkt.


Een reportage van Gerry van Bakel over Leidens leukste fitgirl Greet Meesters en wandelcoach Ron Marcus.

Hoe blijf je gezond van hart, hoofd en lijf in tijden van corona? Als je die vraag aan Greet Meesters deze week stelt, komt ze op de proppen met een wandelcoach. Want Meesters loopt zelf graag geregeld een rondje Singelpark met een vriendin of een buurvrouw. Maar hoe moeten mensen dat ritme zien op te pakken die niet direct iemand in hun omgeving hebben die ook de wandelschoenen aantrekt.

IJzel, sneeuw en onweer
Wandelcoach Ron Marcus weet dat hij voor veel van zijn cursisten de spreekwoordelijke stok achter de deur is. “Ik heb ook wel wat mooiweerwandelaars in mijn groepen”, zegt Marcus. “Ze willen wel bewegen, maar het komt er niet altijd van. Ik wandel altijd, bij elk weertype. Behalve bij ijzel, sneeuw en onweer. Dan blijf ik thuis.”

Marcus kreeg in 2014 de diagnose diabetes. “Ik leefde niet heel erg gezond. Te onregelmatig eten, niet genoeg slapen en te vaak een borrel drinken. Daar ben ik toen radicaal mee gestopt. Ik wilde voorkomen dat ik insuline zou moeten gaan spuiten. Dus ik heb aangeklopt bij een diëtiste, Charlotte Leest. Ook ben ik gaan wandelen en fitnessen. Op een gegeven moment bedacht ik me: ik ga me laten omscholen. Ik werkte fulltime bij een supermarkt en ik werk er nog wel, maar veel minder uren. Daarnaast ben ik nu wandelcoach.”

500 meter
Wandelen kan natuurlijk iedereen. Heb je daar wel en coach voor nodig? Marcus krijgt die vraag wel vaker. “Sommige mensen hebben specifieke klachten of bepaalde problemen en moeten echt begeleid worden. Ik heb iemand getraind die toen hij bij me kwam nog geen 500 meter kon lopen. Ik coach mensen die een vierdaagse willen gaan lopen en mensen die echt meer moeten bewegen voor hun gezondheid. Het is heel divers.”

Meesters wil wel een keer mee met wandelcoach Ron Marcus. Want samen wandelen, een beetje kletsen en wellicht onderweg een kop koffie halen, is altijd leuker dan in je eentje.

Heb je ook een goede tip voor Meesters on the Move? Wat is jouw geheime wapen om fit van hoofd, hart en lijf te blijven? Laat het ons weten, mail naar redactie@sleutelstad.nl.

Leiden Maatschappij Sport Meesters on the Move


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×