Tijmen Snel. (Beeld: Sleutelstad).

Leidenaar Snel hoopt op schaatssucces bij Jumbo-Visma

“Supermooi dat het gelukt is”, vindt Leidenaar Tijmen Snel van zijn overstap. De schaatser reed bij de opleidingsploeg van Jumbo-Visma, maar mag komend seizoen voor het hoofdteam uitkomen. Afgelopen seizoen reed hij onder meer een persoonlijk record op de vijfhonderd en de duizend meter en werd hij vijfde op het NK Sprint. In de toekomst hoopt hij nog verder te reiken. “Het uiteindelijke doel is rijden op WK’s en de Olympische Spelen. Daar doe je het allemaal voor.”

Voor Snel komt de overstap niets te vroeg. “Ik ben nu 23. De opleidingsploeg is voor schaatsers tot 23 jaar, die is niet gemaakt om daar tot op latere leeftijd te blijven.” Toch voelde hij het voorbije seizoen geen druk. “De insteek van de ploeg is dat je doorstroomt. Je weet: volgend jaar kan ik hier niet blijven zitten, dus je hoopt dat je over mag stappen. Dat is gelukkig gebeurd.”

Grote toernooien
Bij Jumbo-Visma komt Snel in de ploeg bij grote namen als Dai Dai Ntab, Hein Otterspeer, Kai Verbij en Thomas Krol. “Ik kan heel veel van ze leren. Zowel op het ijs, waar het gaat om technisch goed schaatsen, als in de omgang met druk en media-aandacht bij grote toernooien.” De wereldkampioenen en Olympisch kampioenen van Jumbo-Visma zijn geen onbekenden voor Snel: “Bij de opleidingsploeg deden we een gedeelte van de trainingen al samen met de mannen van de hoofdploeg. Langzaamaan ga je steeds minder apart trainen en steeds meer met de grote jongens, en nu stap ik dus helemaal over.” Ook de trainer, Jac Orie, kent hij al: “Jac was al adviseur van de trainer van de opleidingsploeg. Ik voel me prettig bij zijn manier van trainen en zijn visie op techniek, dus ik heb er zin in om met hem samen te werken.”

De Olympische Spelen van 2022 zitten al in het achterhoofd van Snel. “Waarschijnlijk is dat voor mij nog net te hoog gegrepen, maar ik ga het wel proberen. Met de ploeg werken we er ook naartoe: eerst het Olympisch kwalificatietoernooi in december en dan de spelen zelf in februari. Dan hoop ik te kunnen laten zien wat ik in huis heb”, vertelt hij hoopvol. Ook op de lange termijn is dat zijn doel. “Ik wil aansluiting vinden bij de wereldtop en dat laten zien op grote toernooien.”

Studie
Vanwege zijn schaatscarrière heeft hij zijn studie tijdelijk stopgezet. “Ik deed werktuigbouwkunde in Delft, en ik heb vorig jaar mijn bachelor gehaald”, legt hij uit. “Dat was een mooi moment om even te stoppen.” Bij die studie moeten studenten veel op de universiteit aanwezig zijn voor allerlei projectgroepen. “Ik woon nu in Heerenveen, dus dan is op en neer reizen naar Delft wel heel ver weg”, aldus Snel, die het studeren nog niet uit zijn hoofd heeft gezet. “Ik wil nu eerst kijken hoever ik in het schaatsen kan komen. Maar ik wil nog wel een keer mijn master halen, want dat vind ik ook erg leuk en interessant.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×