Een proefpersoon krijgt een prik met het Janssen-vaccin, tijdens de grootschalige klinische test afgelopen najaar. (Foto: Johnson & Johnson).

GGD weet vaccinatie in de regio toch te versnellen

Een record van bijna 16 duizend coronavaccinaties in één week. Dat verwacht de GGD Hollands Midden deze week te halen. Voor komende week staan zo’n 18 duizend prikken gepland. Dat blijkt uit de laatste vaccinatiecijfers over onze regio.

Door het gedoe rond het vaccin van AstraZeneca lijkt soms alles stroef te lopen bij de vaccinaties. Maar die campagne blijkt in onze regio wel degelijk te versnellen – al gaat het voor velen nog niet snel genoeg.

Verdubbeld
De GGD prikt nu vooral met het vaccin van Pfizer/BioNTech. Dat wordt deze maand in flinke hoeveelheden geleverd, dus kan er vaart gemaakt worden met de groep van 73- en 74-jarigen die nu aan de beurt is. De opkomst is hoog en volgens woordvoerder Carin Boon zitten tot 15 april praktisch alle ‘slots’ al vol. In de week daarna is er nog wat ruimte, maar ook die zal snel vollopen. Alle Pfizerdoses worden nog steeds goed benut. En dat blijkt uit de aantallen prikken die gezet worden.

In februari en maart schommelde dat aantal rond de 8000 per week. Maar nu is het tempo in twee weken verdubbeld naar 16 duizend. En de komende week, als twee nieuwe priklocaties in Noordwijkerhout en Bergambacht opengaan, gaat er nog een schepje bovenop.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

AstraZeneca
De GGD heeft ook het prikken van zorgpersoneel met het vaccin van AstraZeneca hervat, maar dat gaat om kleine aantallen. Nu dit vaccin alleen nog voor 60-plussers wordt ingezet, zijn die aantallen zelfs zo klein dat er in Leiden maar eens in de paar dagen een priksessie met dit middel is. Medewerkers uit de thuiszorg die jonger dan zestig zijn en nog niet geprikt waren, staan voorlopig in de wacht.

Voor de huisartsen is AstraZeneca belangrijker. Bijna twee maanden na de start van hun campagne in Zeeland konden deze maand de dokters in onze regio eindelijk beginnen met de vaccinatie van 63- en 64-jarigen. Ze zouden ook patiënten met morbide obesitas of het syndroom van Down met dit middel vaccineren, maar dat mag nu alleen nog als die mensen ouder dan 60 zijn.

De berichten over de zeer zeldzame bijwerking van dit middel (minder dan 1 op de 100.000 prikken) en de prikpauzes hebben het imago van dit vaccin niet verbeterd. Maar of de vaccinatiebereidheid van de 60- plussers hierdoor echt lager blijft, is nog niet duidelijk.

Te jong
Landelijk hebben nu ruim 2 miljoen mensen of ongeveer tien procent van de bevolking minstens één coronaprik gehad. In onze regio is dat percentage vergelijkbaar. Nog zo’n 2,5 miljoen 60-plussers én ongeveer 100.000 zeer kwetsbare 60-minners wachten met smart op een prik.

Gek genoeg zijn al die wachtenden ‘te jong’. Dat geldt voor de kwetsbare 60-minners die niet meer geprikt gaan worden met AstraZeneca. En het geldt voor de 61- en 62-jarigen die pas over vele weken aan de beurt zijn voor dat vaccin. Maar het geldt ook voor iedereen tussen de 65 en 72. Want deze groep wacht voorlopig nog op zijn beurt met Pfizer.

Zo was een 71-jarige dame vandaag aan het rondbellen over haar kansen op snelle vaccinatie. Haar broer van 72 lag doodziek op de IC op Curaçao en ze wilde graag naar haar familie op het eiland. Maar ze is nog niet gevaccineerd en vindt de reis nu eigenlijk te gevaarlijk. Was ze 73 geweest, dan had ze die prik misschien al gehad.

Trombose
Het wachten is op meer, en andere vaccins die voor verdere versnelling kunnen zorgen. De GGD verwacht deze maand nog een kleine hoeveelheid vaccin van Moderna, maar weet nog niet voor welke groep patiënten die ingezet mag worden.

De hoeveelheid doses van het Janssen-vaccin zal deze maand nog klein zijn. Maar vanaf mei hopen de huisartsen én de GGD daarmee meer groepen te kunnen beschermen tegen corona. Wel is inmiddels bekend dat ook na een prik met de andere vaccins in zeer zeldzame gevallen trombose kan optreden. Het gaat om veel kleinere aantallen (volgens de huidige kennis minder dan 1 op miljoen prikken) en het verband met de vaccinatie is ook minder duidelijk.

Oud nieuws?

Vandaag was er in de Nederlandse media aandacht voor één sterfgeval dat tijdens de grootschalige proefvaccinatie met het Janssenvaccin was gemeld. Ook hier ging het om een vorm van trombose. Dit sterfgeval was echter al in het najaar bekend en het was voor de EMA in maart geen beletsel voor het goedkeuren van dit vaccin.  Dit lijkt dus oud nieuws – tenzij de EMA er nu opeens anders tegenaan zou kijken.

Dit artikel past binnen het project “De coronamarathon” dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds.   

Maatschappij Regio corona Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×