De vaccinatie begint het verschil te maken. (Foto: Rob van Dullemen).

Ook in Leidse regio gunstige coronacijfers ‘maar nog wel zorgen’

De besmettingscijfers dalen en in de ziekenhuizen worden minder bedden bezet. Tegelijkertijd worden steeds meer mensen gevaccineerd. Dat blijkt uit de coronacijfers van afgelopen week. Zowel landelijk als in onze regio gaat het de goede kant op, al zijn er bij de GGD nog wel zorgen.

Afgelopen dinsdag stelde het kabinet de komende week nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen in het vooruitzicht. Binnensporten en bezoek aan speeltuin en dierentuin zou weer toegestaan worden en de terrassen zouden langer open mogen. Maar een voorwaarde was dan wel, dat eerst het wekelijkse aantal ziekenhuisopnames met 20 procent omlaag zou gaan.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

De kans wordt steeds groter dat die 20 procent daling gehaald wordt. En wat minstens zo belangrijk is: ook het aantal nieuwe besmettingen blijft hard dalen, zodat het aantal opnames in het ziekenhuis hierna verder omlaag kan blijven gaan.

Trendbreuk
Tot vorige weekend zag het er nog niet goed uit met de coronacijfers. Het wekelijkse aantal nieuwe besmettingen lag ruim boven de 250 per honderdduizend inwoners. Daardoor bleef de situatie landelijk voor de achtste week ‘zeer ernstig’. Dat gold landelijk, maar ook voor de GGD-regio Hollands Midden én voor Leiden.

Sinds enkele dagen is er een heuse trendbreuk te zien. Landelijk zijn er deze week een kwart minder nieuwe besmettingen en ook in de regio is er een daling van zo’n twintig procent. In Leiden en Leiderdorp valt de daling nog wel tegen (min negen en min één procent). Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude en ook Katwijk laten daarentegen dalingen van 40 tot 50 procent zien.

Adders
Ook de piek in de ziekenhuisopnames lijkt nu duidelijk voorbij. Twee weken terug werden er dagelijks nog gemiddeld 266 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, deze week ligt dat aantal onder de 200. En de laatste drie dagen waren het er gemiddeld maar 152. Daarmee lijkt de twintig procent daling die het OMT begin mei eiste, wel gehaald te worden.

Ook in de GGD-regio Hollands Midden ging het aantal ziekenhuisopnames eindelijk goed naar beneden. Wekenlang schommelde dat aantal rond de tachtig per week, deze week worden het er waarschijnlijk een kwart minder. Ook in Leiden en directe omgeving is de piek van 23 opnames, twee weken geleden, achter de rug. Deze week wordt de helft van dat aantal verwacht.

Er zitten nog wel adders onder het gras. Zo blijft de druk op de ic’s hoog. In drie weken is het aantal coronapatiënten daar wel iets gezakt (van 841 naar 710, een daling van vijftien procent), maar het aantal ic-opnames blijft met 34 patiënten per dag boven de norm van “zeer ernstig” die op 27 ligt. Tegelijk blijft het aantal nieuwe besmettingen in Nederland internationaal gezien hoog.

Koningsdagclusters
Ruimte voor grote versoepelingen ziet het kabinet dus nog niet. En ook de GGD Hollands Midden zegt zich ‘nog steeds zorgen’ te maken. Want als er iets te veel versoepeld wordt, of als mensen het met de regels nog minder nauw gaan nemen, kunnen de besmettingen zó weer toenemen. Dan kunnen ook nieuwe varianten zoals de Zuid-Afrikaanse zich alsnog breed verspreiden.

Dat de pandemie nog steeds snel kan oplaaien, bleek vorige week toen in Amsterdam maar liefst 17 ‘koningsdagclusters’ werden gesignaleerd: groepen van besmettingen die op of rond die vrije dag waren ontstaan door het grotere aantal contacten. Gemiddeld raakten daarbij per cluster meer dan 25 mensen besmet.

Priksnelheid
Een verschil met Koningsdag is dat sindsdien in twee weken tijd alweer 2 miljoen extra vaccinaties zijn uitgedeeld. Want na alle vertragingen in de eerste maanden gaat het deze maand steeds sneller met de vaccinatiecampagne. De laatste dagen ligt de priksnelheid boven de 150.000 per dag.

Ook bij de GGD Hollands Midden gaat het nu hard, met de laatste dagen zo’n 5.200 prikken per dag. Mede dankzij de extra priklocatie in Leiderdorp gaat dat de komende twee weken verder omhoog naar 7.000 per dag en in juni wordt zelfs een piek van 10.000 dagelijkse vaccinaties verwacht.

Bijna nul
“We verwachten dat iedereen boven de 18 in Nederland die dat wil, op 21 juni een eerste prik heeft gehad” zegt GGD-woordvoerder Carin Boon. Uit recent onderzoek blijkt dat één prik je nog niet helemaal tegen ziekteverschijnselen beschermt, maar de kans op ziekenhuisopname wordt al wel bijna nul. Voor iedereen die zich laat prikken, biedt dat dus zicht op een mooie zomer.

De ziekenhuizen zullen nog wel patiënten krijgen uit de groep die zich niet heeft laten vaccineren; en op dit moment lijkt dat voor 30 procent van de bevolking te gelden. Maar een deel daarvan zal zich misschien nog door de gunstige statistieken laten overtuigen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×