De Rijnzichtbrug. (Foto: Chris de Waard).

Proef om Turfmarkt en Rijnzichtbrug nog steeds gepland voor dit najaar

Als alles volgens planning verloopt wordt er aan het eind van dit jaar geëxperimenteerd met het afsluiten van de Turfmarkt en Rijnzichtbrug. De discussie over de afsluiting is na het dodelijke ongeluk van vorige week zaterdag weer actueel. De gemeente zegt dat de proef nog steeds dit jaar moet worden gehouden, maar dat een bureauonderzoek duidelijk moet maken wanneer precies.

Om de auto steeds verder uit het straatbeeld te laten verdwijnen presenteerde het stadsbestuur eind vorig jaar meer dan dertig anti-automaatregelen. Een daarvan was het tijdelijk afsluiten van de Turfmarkt en de Rijnzichtbrug voor doorgaand autoverkeer. Die maatregel zou nog dit jaar worden uitgevoerd. De discussie over het verkeer in de binnenstad is weer actueel geworden na het dodelijke ongeluk van vorige week zaterdag. Daarbij kwam een meisje van zeven onder een bus terecht.

Beeld
Voordat de proef begint, wil de gemeente eerst de uitkomsten van een uitgebreid bureauonderzoek afwachten. “Afhankelijk van de uitkomst van dit onderzoek wordt bepaald hoe een proef in de praktijk meerwaarde kan bieden”, zegt een woordvoerder van de gemeente tegen Sleutelstad. Vervolgens wordt er gekeken wanneer de proef gehouden wordt. De planning is nog steeds om dat in het najaar van 2021 (mogelijk in november of december) te doen.

Het is opvallend dat de mogelijkheid om de proef pas in 2023 te doen niet wordt uitgesloten. In dat jaar is de N434 (de tunnel van de Rijnlandroute) naar verwachting open. “Het kan zijn dat het bureauonderzoek uitwijst dat het beter is om daar op te wachten”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Noord
Eerder liet de gemeente weten dat er drie redenen zijn waarom het belangrijk is om de proef nog dit jaar uit te voeren. Zo wordt volgend jaar de OV-concessie aanbesteed waarbij het college duidelijkheid wil over de busroutes. Daarnaast starten er in 2022 werkzaamheden aan de Leidse Ring Noord waardoor de afsluiting een vertekend beeld zal geven. En ten derde, gezien de ernst van de overlast op de Morsweg wil het stadsbestuur niet te lang wachten met het aanpassen van de Morsweg.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×