Next - pr foto
GGD begrijpt het besluit van Next om deuren dicht te gooien. (Foto: PR).

GGD: vooral besmettingsclusters door thuisfeestjes

De coronabesmettingen lopen weer snel op in de Leidse regio. Het lijkt alsof discotheken de brandhaarden zijn, maar veel besmettingsclusters ontstaan door thuisfeestjes, laat de GGD Hollands Midden weten. “Het lijkt wel alsof mensen denken dat corona voorbij is”, reageert een woordvoerder. “Dat is niet zo. De anderhalvemetermaatregel geldt ook nog steeds.” Als iedereen zich daar aan houdt, kan corona zich niet verspreiden.

Verschillende uitgaansgelegenheden in Leiden, waaronder discotheek Next, hebben de afgelopen dagen de deuren alweer gesloten vanwege coronabesmettingen. De GGD laat desgevraagd weten dat er meerdere besmettingsclusters in de regio zijn. “Maar die zijn alweer onder controle”,¬† meldt een woordvoerder van de GGD. “De mensen zitten in quarantaine en wij hebben contact met de locatie en de gemeente over het naleven van de maatregelen. In feite zegt een cluster daarom weinig, omdat het vooral iets zegt over wat er een week eerder misging.”

Foute testuitslagen
Een van die clusters is dus rondom discotheek Next ontstaan omdat, aldus Next, het ’testen voor toegang’-systeem niet waterdicht bleek te zijn. Gasten bleken toch corona te hebben en konden daardoor andere gasten besmetten. De GGD kijkt hier niet van op. “Het is algemeen bekend dat een negatieve sneltest (zoals afgenomen bij testen voor toegang) geen honderd¬† procent zekerheid biedt dat een persoon niet besmettelijk is. Personen kunnen op een later moment nog positief testen, nadat er een negatieve testuitslag is gegeven.”

In het geval van Next is bij de GGD bekend dat verschillende personen in de besmettelijke periode aanwezig waren in de disco. Uit het bron- en contactonderzoek van de GGD is niet gebleken dat bezoekers van Next hebben gefraudeerd met testen voor toegang. “Daar zijn geen concrete signalen over binnengekomen.” De GGD heeft Next overigens niet geadviseerd te sluiten, maar begrijpt het besluit van de horecaondernemer wel.

Anderhalve meter
Next is niet de enige horecagelegenheid die de deuren alweer sluit. De meeste studentenverenigingen in Leiden zijn ook alweer dicht, en het COC Leiden heeft besloten helemaal nog niet open te gaan. En dat blijft niet tot Leiden beperkt. Op meerdere plekken in het land sluiten uitgaansgelegenheden weer. De GGD benadrukt echter dat er niet alleen rondom uitgaansgelegenheden clusters ontstaan. “De meeste besmettingsclusters ontstaan rondom feestjes en bijeenkomsten bij mensen thuis”, zo waarschuwt de GGD. “Het is dus echt belangrijk dat mensen goed op hun gedrag blijven letten en afstand bewaren.”

Er zijn nog maar weinig mensen onder de 40 die al volledig gevaccineerd zijn. Er moeten namelijk vijf tot zes weken tussen de eerste en de tweede prik zitten. In de groep onder de 25  moeten verreweg de meesten nog een eerste prik krijgen. Alleen jongeren die in een medische risicogroep vallen, zouden al volledig gevaccineerd kunnen zijn. De veel besmettelijker deltavariant van het coronavirus kan in deze groep dus gemakkelijk veel besmettingen maken.

Vrijdagavond om 19.00 uur geven minister-president Mark Rutte en minister Huge de Jonge een persconferentie over de snel oplopende besmettingen. Naar verwachting worden er dan maatregelen aangekondigd die het virus weer moeten afremmen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×