Inge Vollard, Laura Grinwis en Merve Kiliç waren te gast in de eerste aflevering Gezond071 over 'Terug in het ritme'.

Gezond071: Voordelen hybride werken en leren benutten

Deels thuis online en deels fysiek op het werk of school. De gasten in Gezond071 zien een combinatie ervan wel zitten. In de eerste aflevering van Gezond071 kwam het thema ‘Terug in het ritme, terug naar school of werkplek’ aan de orde. Plus een beweegtip en een voedingstip, dit keer voor de gezonde lunchtrommel.

Docente Merve Kiliç, orthopedagoge Inge Vollaard en loopbaancoach Laura Grinwis hebben alle drie te maken gehad met aangepast vormen van werken. Van het leren omgaan met beeldbellen, tot online lesgeven en vergaderen, tot spatschermen en afstand houden. Alle drie hebben ze positieve ervaringen opgedaan, maar zijn ook blij weer gewoon aan het werk te kunnen.

Zwarte schermen
Inge Vollaard begeleidt leerlingen en studenten die wat extra hulp en ondersteuning kunnen gebruiken tijdens hun schoolcarrière in haar eigen praktijk Lorentz. “Tijdens de online-sessies zag ik ineens de kinderen in hun eigen omgeving, samen met hun ouders. Het was leerzaam om te zien hoe ze dan met elkaar omgaan. Dat is anders dan als ze hier in mijn praktijk komen. Ik merkte wel dat vooral pubers en jongvolwassenen meer moeite hadden met online werken. Ik heb ook wel eens met jongeren gepraat die zelf hun scherm op zwart hielden. Dan is gewoon weer in dezelfde ruimte zitten en elkaar kunnen zien, veel prettiger. En gelukkig hoeven die plexiglasschermen ook niet meer.”

Schoolopdrachten
Merve Kiliç werkt op het mboRijnland, zij geeft onder andere het vak Burgerschap. “Ik merkte dat de leerlingen het fijn vonden om de schoolopdrachten online te krijgen en dat ze daar meer in hun eigen tijd aan konden werken. Dat het niet allemaal in het lesuur hoefde. En dat doe ik nu nog steeds. We kunnen ook bijvoorbeeld via beeldbellen meedoen aan een vergadering als dat beter uitkomt. Maar ik vind het ook nog steeds heel fijn om weer met zijn allen in het lokaal te zijn. En dat vinden de meeste studenten ook.”

Uitbreiden
Laura Grinwis is sinds begin dit jaar zelfstandig coach bij Loopbaanenergie en werkte daarvoor als hr-adviseur. “Ik ben echt voor het hybride werken. Werkgevers moeten vooral voorwaarden scheppen die thuiswerken mogelijk maken. In ieder geval zijn we af van het idee dat als mensen thuis werken, ze niet productief zijn. Ik merkte zelf dat ik online mijn werkgebied flink kon uitbreiden. Via beeldbellen kan ik ook iemand aan de andere kant van het land coachen. En het scheelt reistijd. Je moet wel voorkomen dat je achter elkaar afspraken inplant, maar daar ben je zelf bij. Je moet je agenda goed beheren.”

Eettip
Hoe maak je een gezonde lunchtrommel klaar? Daar heeft diëtiste Margje Vlasveld van praktijk De Meermin wel wat ideeën voor. “Pindakaas op je brood, maar dan wel komkommer erop anders wordt het plakkerig, een gekookt ei, en groente en fruit. Een lunch moet goed vullen, dan kun je er de hele middag mee vooruit.” Elke maand in Gezond071 een nieuwe tip.

Beweegtip
Lifecoach Jasper Mulder (Motifactor) schudt de oefeningen zo uit zijn mouw. Stilzitten past al helemaal niet bij hem. “Je kunt je lunchwandeling makkelijk uitbreiden met wat oefeningen, een paar squats, een trappetje op en neer, even versnellen en neem ook je armen mee.” Elke maand in Gezond071 een nieuwe tip.

Uittips
– In het weekend van 25 en 26 september is het kunstroute en dat is een mooie manier om in een dagdeel – het is maar hoe enthousiast je bent – veel verschillende kunstvormen te bekijken. In het atelier van de kunstenaar zelf vaak;
– Vanaf 17 september tot en met 31 oktober viert het International Photo Festival Leiden zijn eerste lustrum. Zes weken lang is werk te zien van een nieuwe generatie talentvolle fotografen uit binnen- en  buitenland langs de Singelparkroute(Dat is bewegen en cultuur ineen);
– In het Rijksmuseum Oudheden is er het Leidse lijsters festival. Met komende zaterdag Raoul Michel & Northern Isle en op zondag 19/9 Atsushi & Reneé Stevense, steeds om 14.00 uur, toegang is gratis.

Volgende uitzending van Gezond071 is op woensdag 13 oktober, 18.00-19.00 uur. Thema: Hoe borstkanker je leven verandert. Met als gast Gerlinde Vliegenthart.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Science Sport Gezond071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×