De huurhuizen aan de Doelengracht hoeven niet te wijken voor de universitaire campus. (Foto: Archief).

Huurhuizen niet gesloopt, nieuw plan voor Humanities Campus

Bewoners van de huurhuizen aan de Doelengracht kunnen opgelucht ademhalen. De 58 huizen worden niet gesloopt voor de bouw van een nieuwe campus van de Universiteit Leiden. De universiteit laat een nieuw plan tekenen voor de Humanities Campus. Dat werd vanmiddag bekend gemaakt op een persconferentie.

Robbert Beurse in gesprek mer Martijn Ridderbos van de Universiteit Leiden en wethouder Paul Dirkse.

Het verzet van de bewoners tegen herhuisvesting heeft zijn vruchten afgeworpen. De universiteit wilde de grond van woningbouwcorporatie de Sleutels – eigenaar van de huurhuizen – graag via een minnelijke weg kopen. Maar een meerderheid van de bewoners was niet te verleiden om te verhuizen naar bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning in de Kaiserstraat of Waardgracht. Toen 27 van de 52 bewoners tegen het herhuisvestingsplan stemde besloot de Sleutels de huizen niet te verkopen. De verwachting was dat er vervolgens tot onteigening zou worden overgegaan maar dat gaat dus niet gebeuren.

De universiteit ziet af van het voorliggende plan voor de nieuwbouw van de faculteit Geesteswetenschappen en zet de architecten opnieuw aan het werk. Dat moet resulteren in een beknopter plan. Dat is mogelijk denkt de universiteit, omdat corona tot een andere, ruimtebesparender, manier van werken heeft geleid. De huidige bestemminsplanprocedure wordt daarmee stopgezet. Het nieuwe plan moet voor de zomer 2022 gereed zijn.

De wens voor een centraal plein bij een moderne Humanities Campus blijft in het nieuwe plan overeind. Ook wil de universiteit dat de nieuwbouwplannen aansluiten bij verfraaiing van het Singelpark dat op die plek nog een nogal stenige kruip door sluip door route is. Het Lipsius-gebouw moet ook voor de nieuwe plannen waarschijnlijk wijken. Maar helemaal zeker is dat nog niet.

Leiden Maatschappij Onderwijs Humanities Campus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×