K&G
Generale repetitie Minikoraal. (Foto: Roeland van Wely).

K&G treedt weer aan voor de viering van Leids Ontzet

Tijdens de laatste generale repetitie voor de Minikoraal bij K&G wordt er een pauze ingelast. Interim-voorzitter Peter Kessels stapt naar voren. “We zijn Rinus vergeten!” Rinus was vorige week zestig jaar lid van de vereniging. Hij krijgt een bloemetje. Rinus vertelt: “Je kan hier lekker spelen. Je kan hier lekker optreden. Ik blijf gewoon doorgaan tot mijn zeventigste!” Hij krijgt applaus. Kort. Want er moet weer gerepeteerd worden.

Bij de Leidse muziekvereniging K&G wordt er hard gewerkt aan de viering van Leidens ontzet. “Niets is mooier dan spelen voor je eigen stad”, aldus Kessels. “Het is een bijzondere tijd geweest. We zijn bij K&G een grote familie. We repeteren altijd samen. En we zijn vaak samen onderweg. De Show- and Marchingband van K&G treedt in een gewoon jaar soms wel dertig keer op in het buitenland. En toen kwam corona. Alles stond stil. Maar deze periode heeft ons ook sterker gemaakt. En nu mogen we weer!”

K&G
De muziekvereniging Kunst en Genoegen is een oude vereniging. Twee jaar geleden vierde K&G haar negentigste jubileum nog groots in Leiderdorp. Loop je door de gangen van het clubgebouw, dan komt de geschiedenis je tegemoet. Niet alleen de gewonnen vaandels op het Wereld Muziek Concours maken indruk, maar ook de vele uitgebrachte platen. Op oude zwartwit foto’s kijken de mannen van weleer trots in de camera.

Tekst loopt door onder foto

Generale repetitie Minikoraal. (Foto: Roeland van Wely).

Wat ooit begon als een mondorgelclub, is uitgegroeid tot een vereniging met maar liefst vier orkesten. Bij K&G kom je vaak binnen tussen je zesde en achtste. Je krijgt dan een muziekopleiding. Op je zestiende stroom je vaak door naar de Show- and Marchingband, het paradepaardje van de vereniging. Het is voor velen een intensieve periode. De vele optredens betekent vaak weg zijn van huis. En het is allemaal hobby.

Halverwege hun dertigste kiezen velen ervoor om de Show- and Marchingband in te ruilen voor K&G 3. Het is een zittend orkest. Dit orkest begeleidt burgemeester Van der Werf, ofwel Eric Filemon, tijdens de Minikoraal. “Het is heerlijk om weer met K&G te kunnen optreden. Het is vertrouwd. Het is mooi. We gaan er samen weer tegenaan”, aldus Filemon, de bedenker van het Minikoraal.

Doorzettingsvermogen
“Een aantal van onze leden zijn in het dagelijks leven kok. Op de nacht van 30 op 31 december hebben ze voor iedereen oliebollen gebakken. Dit soort acties hebben ons dichterbij elkaar gebracht. We hebben tijdens corona niet stil gezeten. Bijna niemand is vertrokken. Iedereen heeft gewoon zijn contributie betaald. En nu hebben we zelfs een vierde orkest binnen de vereniging”, vertelt Kessels.

Tijdens het negentigste jubileum van de vereniging werd er een gelegenheidsorkest geformeerd door oud-leden van K&G. Dat orkest krijgt nu een permanente plek binnen de vereniging. Het geeft oud-leden de mogelijkheid muzikaal bij K&G betrokken te blijven. Iedereen die lid is of lid geweest is van K&G kan namelijk aan het orkest deelnemen. Er zijn inmiddels veertig aanmeldingen. Het repertoire zal zijn de showmuziek uit het omvangrijke archief van de vereniging.

Tekst loopt door onder foto

Rinus en Peter Kessels (Foto: Roeland van Wely).

Toekomst
Maar K&G is ook met de toekomst bezig. “We hebben een jeugdhonk gebouwd. En we hebben de leslokalen opgeknapt”, zegt Kessels. “Het is lastig om jongeren te interesseren. We gaan langs scholen om kinderen enthousiast te krijgen. We staan op de markt. Maar de concurrentie is natuurlijk groot. Denk aan voetbal en computerspelletjes. Het duurt natuurlijk ook even voordat je een muziekinstrument kan bespelen. Maar kinderen die bij ons komen krijgen echt een geweldige muziekopleiding. We trekken daar veel geld en tijd vooruit.”

“Onze grootste zorgpunt is repetitieruimte buiten. We zijn eigenaar van een pand met drie grote zalen. Daar kan veel. We hebben echter een voetbalveld nodig om onze show te lopen. Dat wordt in Leiden ingewikkelder omdat de bebouwing steeds dichter op dit soort velden staat. En Leiden raakt voller. Het liefst wil je een grote loods zodat je niemand tot last bent. Soms moet je met oefenen nu eenmaal steeds even overnieuw beginnen. Gelukkig waarderen veel mensen ook het creatieve proces.”

“Het is een goede zaak dat we weer met elkaar het Leids Ontzet kunnen vieren. K&G loopt traditioneel mee met de Taptoe op 2 oktober. En we zijn aanwezig op de Pleintaptoe op 3 oktober. Met het Minikoraal gaan al die schoolkinderen op de Garenmarkt lekker uit hun dak. Het optreden van K&G 3 samen met burgemeester Van der Werf is een mooie traditie. Muziek verbindt. We willen dan ook vaker in Leiden optreden. Dit is ons thuis!”, aldus de voorzitter.

Vooralsnog kunnen alleen mannen lid worden van de vereniging. Bestuurslid Jan Mosselman: “We zijn voortgekomen uit een mannenvereniging op christelijke grondslag. Maar we begrijpen dat alleen mannen toelaten niet meer van deze tijd is. We werken voor het opleiden van meisjes al samen met een andere muziekvereniging. We denken nu bijvoorbeeld na over het oprichten van een Show- and Marchingband voor vrouwen. Maar het is uiteindelijk aan de ALV van K&G om hierover een beslissing te nemen.” Mogelijk dat in de toekomst alle Leidenaren lid kunnen worden van K&G.

Garderobe K&G. (Foto: Roeland van Wely).

Cultuur Leiden Maatschappij Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×