Te gast in Gezond071 #2 zijn: Gerlinde Vliegenthart, Jacqueline Eenens en Elly Krol-Warmerdam. (Foto: Gerry van Bakel).

Gezond071 #2: Hoe borstkanker je leven verandert

Oktober is borstkankermaand. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die borstkanker heeft (gehad). Eén op de zeven vrouwen krijgt namelijk in haar leven borstkanker. Veel vormen zijn goed te behandelen, maar ook als je het geluk hebt ‘schoon verklaard’ te worden, is de invloed op je leven groot. Een gesprek over bijwerkingen, verwerken en noodzakelijke verbeteringen.

Op woensdag 13 oktober waren ervaringsdeskundigen Gerlinde Vliegenthart, voormalig zangeres en theatermaakster, nu doktersassistente in opleiding, en Jacqueline Eenens, borstkankercoach en oprichtster Boezemcafé voor lotgenoten, te gast. Evenals verpleegkundig specialist Elly Krol-Warmerdam die 21 jaar geleden mede aan de wieg stond van de mammapolikliniek van het LUMC.

In Gezond071 staat gezonde leefstijl centraal, elke maand belicht het programma een ander thema. Met gasten in de studio, een eettip van diëtiste Margje Vlasveld, een beweegtip van lifecoach Jasper Mulder en een paar ideeën om er op uit te trekken om je nieuwsgierigheid te prikkelen.

Steuncirkeltje
Gerlinde Vliegenthart vertelt dat ze opgelucht was, toen de diagnose borstkanker kwam: “Eigenlijk wist ik het al. Nu had het beestje een naam en konden we aan de slag.” Voor de behandeling vertrouwde ze op haar oncoloog en de verpleegkundigen van de mammapoli. “Ik ging over borstkanker vloggen op aanraden van een vriend en het hielp me enorm. Je vertelt je verhaal tegen jezelf en tijdens het monteren zie je het nog tien keer voorbijkomen en na publicatie kreeg ik heel veel reacties. Van heel veel stoere vrouwen, dat werd mijn steuncirkeltje.”

Warme gesprekken
Jacqueline Eenens kreeg de diagnose vijftien jaar geleden en dacht als eerste: hoe vertel ik dat mijn kinderen. “Dat was een zorg, maar ook een strohalm. Ik moest toch door.” Vier jaar geleden begon ze met het Boezemcafé, vier keer per jaar een ontmoetingspunt voor lotgenoten. “Zelf wilde ik dat helemaal niet toen ik net wist dat ik borstkanker had. Maar ik hoorde steeds meer van vrouwen met borstkanker dat ze zeiden: ik wil het er eens met iemand over hebben die snapt waar het over gaat. Het zijn hele mooie, warme gesprekken. De laatste keer was de jongste vrouw 29 en de oudste 92 jaar.”

Rode limonade
Elly Krol-Warmerdam is een van de drie verpleegkundig specialisten van de mammapolikliniek van het LUMC. “Wij begeleiden patiënten vanaf het begin tot aan het einde. Dat betekent dat je mensen heel erg lang ziet.” Volgens haar zijn er geen speciale voedingsvoorschriften nodig. “Het is vaak zo dat je smaak verandert. Ik raad vrouwen aan gevarieerd te blijven eten tijdens de behandeling. Want als je alleen maar rode limonade drinkt tijdens de chemokuren, wordt je later al misselijk als je die limonade in de winkel ziet. Blijven genieten is ook heel belangrijk. Je mag best af en toe een glaasje wijn, als je er maar van geniet en je niet schuldig voelt.”

Uittips
In Gezond071 krijg je elke maand ook een paar ideeën om je nieuwsgierigheid te prikkelen, erop uit te gaan in Leiden en omgeving. Deze maand:

  • Oktober is de Maand van de Geschiedenis en in Leiden komen de fabrieksarbeiders aan het woord. De binnenstad van Leiden stond tot zo’n 50 jaar geleden nog vol met fabrieken. Niet alleen textiel, maar ook conserven, zeep, snoep, meel en melk. Sommige fabrieken waren enorm, ander zaten in een woonhuis. Op 23 oktober brengen BplusC en Erfgoed Leiden en Omstreken deze arbeiders voor het voetlicht met een gevarieerd programma. Toegang is gratis, wel even aanmelden. Kijk op de website van BplusC voor meer informatie.
  • de Leidse hortus, de grootste stadstuin van Leiden is het hele jaar door een fijne plek voor een korte wandeling, een kijkje in de kassen en doordeweeks kun je ook terecht bij het bezoekerscentrum van de Leidse Sterrewacht, een van de oudste sterrenwachten van het land.
  • en wie een puber is of thuis een puber heeft zitten die last heeft van huiswerkstress, kan in november meedoen met een cursus mindfulness. Voor slechts 1 euro per les ontdekken hoe je je lichaam en geest rust geeft, een positief zelfbeeld creëert en gevoelens en emoties leert herkennen. Kijk op de Facebookpagina van SOL Leiden voor meer informatie.

Volgende maand
De volgende uitzending van Gezond071 is op woensdag 10 november, onderwerp van gesprek is dan winterdepressies. Hoe ga je om met korte dagen, weinig zon, (te)veel binnenzitten? Heb je vragen die je graag beantwoord zou willen zien? Mail naar gerry@sleutelstad.nl.

Leiden Maatschappij Gezond071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×