Fractievoorzitter van D66 Adriaan Andringa in de studio van Sleutelstad. (Foto: Politiek071).

D66: 'Vijf over twaalf voor cultuurgebouw in Voorschoten'

Fractievoorzitter Adriaan Andringa van D66 hoopt na vijftien jaar eindelijk de knoop te kunnen doorhakken over de investering in het nieuwe multifunctionele cultuurcentrum aan de Wijngaardenlaan. “Het is vijf over twaalf voor de cultuur in Voorschoten.”

Er staan twee vragen centraal volgens Andringa. De eerste is of de raad bereidt is om überhaupt te investeren in een nieuw cultuurcentrum. De vervolgvraag is dan of het plan wat nu voorligt, het juiste plan is. Na veertien eerdere plannen ziet Andringa in dit plan wel toekomst. Het draait volgens hem dus voornamelijk om de eerste vraag. Het antwoord daarop is volgens D66 onomstotelijk: ja. “Al is het maar omdat de huidige accommodatie per 1 januari 2022 dicht zou moeten en er dus geen tijd meer is voor uitstel. Als we nu geen knoop doorhakken, zou dit desastreuze gevolgen hebben voor al het culturele leven in Voorschoten.”


Vera Brouwer sprak in Politiek071 met Adriaan Andringa

Of de raad dit plan zal steunen is afhankelijk van coalitiepartij VVD. Die partij is verdeeld over het onderwerp. Ze zijn bereidt te investeren in cultureel onderdak, maar kijken met argusogen naar het kostenplaatje. Andringa heeft desalniettemin vertrouwen in de stemming komende donderdag. “Dit plan komt ook uit de VVD-koker en valt onder de verantwoordelijkheid van VVD-wethouder Paul de Bruijn.” Ook de PvdA en het CDA zijn nog in beraad over het voorstel, waardoor de VVD niet zeker nodig hoeft te zijn voor een meerderheid.

De derde coalitiepartij GroenLinks steunt het plan net als D66 en zegt dat de gemeentelijke begroting het ondanks de hogere kosten aankan. Daarmee wordt voldaan aan de financiële voorwaarde die de partij aan het cultuurgebouw heeft gesteld. Het voorgestelde plan is volgens GroenLinks ook de enige realistische en betaalbare oplossing voor het culture leven in Voorschoten.

Komende donderdag 11 november zal er over het voorstel gestemd worden in de gemeenteraad.

Cultuur Politiek Voorschoten Multifunctionele Accommodatie (MFA) in Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×