De plek voor het beoogde nieuwe cultuurhuis in Voorschoten. (Foto: Voorschotense Krant).

'Buitengewoon teleurstellend', Bibliotheek en Filmtheater Voorschoten reageren op uitstel cultuurhuis

Het plan voor een nieuw cultuurhuis op de plek van de bibliotheek aan de Wijngaardenlaan heeft te weinig steun in de gemeenteraad en dat is een aderlating voor de toekomstig gebruikers. “Het zorgt echt voor een hele diepe zucht”, zegt voorzitter van het Filmtheater Wim Carabain. Ook de bibliotheek baalt. “Het duurt nu al zo lang”, zegt directeur Mariska Koning. Doordat er geen steun is, loopt de komst van het cultuurhuis nog meer vertraging op.

Het idee van het gemeentebestuur is om het nieuwe cultuurhuis, ook wel de multifunctionele accommodatie, op de plek van de huidige bibliotheek aan de Wijngaardenlaan te realiseren. Dat gebouw zou dan grondig gerenoveerd worden waardoor er ruimte komt voor diverse lokalen, spreekkamers en een kleine zaal die via verschuifbare deuren groter gemaakt kan worden. Vorig jaar leek er een besluit genomen te zijn voor deze variant, maar nu het duidelijk is hoeveel dat kost, is die steun weg.

Het filmtheater laat weten ‘buitengewoon teleurgesteld’ te zijn over de gang van zaken. Zij zijn een van de partijen die naar het nieuwe cultuurhuis zouden verhuizen. “Het lijkt erop dat cultuur onderaan staat in ons dorp”, zegt Carabain. “Er is wel geld voor sport en voor het zwembad, maar niet voor cultuur. Dat voelt onrechtvaardig.”

Bij de bibliotheek snakken ze naar een besluit. “De medewerkers worden er moedeloos van”, zegt directeur Koning. Ze wijst ook op de staat van het gebouw. “Daar is al twintig jaar nauwelijks onderhoud aan gepleegd. Het is niet geïsoleerd en we stoken ons een slag in de rondte.”

Kans
Voor Filmtheater Voorschoten betekent het dat ze voorlopig nog in het cultureel centrum aan de Prinses Marijkelaan moeten blijven. Ze zouden daar eigenlijk aan het einde van dit jaar weg moeten, maar dat wordt waarschijnlijk met een jaar verlengd. Als het plan voor het nieuwe cultuurhuis weggestemd wordt, dan zal het niet bij een jaar moeten blijven. “Dat kan op zich wel”, zegt Carabain. “Maar ook wij stoken ons suf.” Er wordt namelijk ook al lang geen onderhoud meer gepleegd aan het gebouw van het Cultureel Centrum en het gebouw is al oud.

Met de verkiezingen voor de deur zorgt het uitstellen van het besluit voor alleen nog maar meer vertraging. Het kan zomaar nog maanden duren voordat er een nieuw voorstel is. “Het is echt een gemiste kans. We hadden goed kunnen samenwerken met de bibliotheek in het nieuwe cultuurhuis”, zegt Carabain die niet overtuigd is dat uitstel ook leidt tot een beter voorstel. “Ik vrees met grote vrezen dat dit niet tot een verbetering leidt.”

April
De gemeenteraad praat donderdagavond over de toekomst van het nieuwe cultuurhuis. Voor het voorstel van het gemeentebestuur is te weinig steun. Coalitiepartij VVD vindt het te duur. “Het is een te grote overschrijding van de kosten en dat gaat ten koste van andere investeringen”, verklaart fractievoorzitter Katrien van Meenen.

De partij draagt wel een alternatief aan. Zo willen ze in kaart brengen welke andere grote investeringen Voorschoten de komende jaren moet doen en dat betrekken bij het besluit voor het nieuwe cultuurhuis. Die analyse zou een extern bureau in april 2022 klaar moeten hebben. In de tussentijd blijft het cultureel centrum dan open. De aanpassing van het voorstel wordt gesteund door alle oppositiepartijen behalve de SP.

Optimistisch
Net als Carabain slaakt ook Koning een zucht als ze de gang van zaken overdenkt. Het is wel een zucht met een optimistisch randje. “Ik denk dat de extra informatie die gevraagd wordt snel aangeleverd kan worden. Daar is niet per se een extern bureau voor nodig.” Ze denkt daarom dat er al in december wel een besluit genomen kan worden. “Ik hoop dat de snelheid erin gehouden wordt.”

 

Politiek Voorschoten Multifunctionele Accommodatie (MFA) in Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×