Op de plek waar Esmee werd gevonden, worden nog steeds bloemen gelegd. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Verdachte kende gedode Esmee al ruim een jaar, hechtenis verlengd

De 32-jarige Olivier van de G. die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Esmee Kortekaas blijft negentig dagen langer vastzitten. De rechter heeft daarmee besloten tot de maximale verlenging die op dit moment mogelijk is. Het Openbaar Ministerie heeft daarnaast bekend gemaakt dat de verdachte en het slachtoffer elkaar ruim een jaar kenden. In die periode zou ook de ontucht hebben plaatsgevonden waar de Leidenaar van wordt verdacht.

Het onderzoek naar de dood van de 14-jarige is nog in volle gang. Het Openbaar Ministerie (OM) kan daarom ook nog niets delen over wat er nu bekend is, juist in het belang van dat onderzoek. “De politie is nog hard aan het werk om een duidelijk beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd”, aldus het OM. Gisteren werd er nog gezocht naar bewijsmateriaal in het water van het Utrechts Jaagpad. Het is onbekend of die zoektocht iets heeft opgeleverd.

Lees meer in het dossier over de dood van Esmee

Het blijft vooralsnog onduidelijk hoe vaak het ontucht heeft plaatsgevonden. Een woordvoerder van het OM kan daar weinig over zeggen, maar zegt tegen mediapartner Omroep West dat nog wordt onderzocht of het slachtoffer en de verdachte een relatie hadden. Dat de verdachte van ontucht wordt verdacht, zegt overigens weinig over wat er zich precies heeft afgespeeld. Alle seksuele handelingen met een kind onder de 16 jaar zijn in Nederland strafbaar. Ook als een minderjarige vrijwillig heeft meegewerkt is een meerderjarige die de handelingen verricht strafbaar.

Volksgericht
Het OM doet ook een oproep om de verdachte en zijn omgeving niet lastig te vallen, zoals op sociale media veel gebeurt. “We merken op dat met name in deze reacties soms de grens van het betamelijke of zelfs het strafrechtelijke wordt opgezocht”, aldus het OM, dat een beroep doet op de afzenders van deze berichten om de beslissing over het al dan niet schuldig zijn van een verdachte over te laten aan de rechter, en zeker ook anderen niet lastig te vallen.

Een vergelijkbare oproep deed burgemeester Henri Lenferink deze week in het maandelijkse Gesprek met de burgemeester. “Het is op dit moment een verdachte, dat is het enige dat ik over hem kan zeggen”, zei hij desgevraagd. “En als iemand het gedaan heeft, dan is het de dader en niet zijn familie. Familieleden die niks gedaan hebben mag je niet aanspreken op dit gedrag. We mogen niet tot een soort volksgericht overgaan, dat is onacceptabel.” Meer over het onderzoek zegt ook de Leidse burgemeester niet, behalve dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen en op de plek waar ze gevonden werd is neergezet.

Stand van het onderzoek
De 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk werd op 31 december dood aangetroffen in een groenstrook aan de Melchior Treublaan in Leiden. Ze is door een misdrijf om het leven gekomen, werd daags daarna bekend gemaakt. In verband met het overlijden werd later op de dag de 32-jarige turninstructeur aangehouden waar ze sinds november les van had. Hij wordt verdacht van moord dan wel doodslag en ontucht. Over drie maanden zal een eerste pro-formazitting worden gepland waarop stand van het onderzoek wordt besproken. Een datum daarvoor is nu nog niet bekend.

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij 14-jarige Esmee omgebracht


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×