Marcel Terlouw stapt per direct uit de fractie van GroenLinks Leiden. (Foto: Chris de Waard).

GroenLinks-raadslid Marcel Terlouw stapt over naar nieuwe klimaatpartij

Het Leidse raadslid Marcel Terlouw stapt met onmiddellijke ingang uit de fractie van GroenLinks en sluit zich aan bij de nieuwe partij Klimaat Actie Nu. Die partij werd in november opgericht door Leidenaar Jeroen Schrama, die eerder actief was voor de Partij voor de Dieren. Terlouw wordt lijsttrekker voor de nieuwe klimaatpartij en neemt zijn zetel mee, waardoor GroenLinks verder gaat met zeven zetels.

Terlouw wilde graag door als raadslid bij GroenLinks Leiden, maar werd eind november door de leden op een onverkiesbare plaats gezet. Dat was niet onverwacht, want ook op de conceptlijst was hem door zijn partij al geen verkiesbare plek toebedeeld. Hij was daar behoorlijk boos over. “Blijkbaar willen ze alleen maar dertigers in de fractie”, zei hij toen duidelijk werd dat GroenLinks Leiden niet met hem door wilde.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met raadslid Marcel Terlouw

Vanmorgen heeft Terlouw een bericht gestuurd aan de Leidse gemeenteraad en aan Burgemeester Lenferink. Daarin kondigt hij aan zijn zetel te behouden en tot de verkiezingen verder te gaan onder de naam fractie Marcel Terlouw. Na 16 maart hoopt hij dan met Klimaat Actie Nu terug te keren in de gemeenteraad.

Betreuren
“We zien het klimaatprobleem als belangrijk speerpunt voor de komende jaren waar we veel in zullen moeten investeren. In Leiden kunnen wij bijdragen aan het stopzetten van de opwarming van de aarde door samen met mensen in de stad te werken aan oplossingen voor duurzame energieopwekking, woningisolatie, de vermindering van het autoverkeer en de verbetering van de leefomgeving”, lepelt Terlouw op uit het verkiezingsprogramma van de nieuwe partij die op korte termijn ook met de rest van de kandidaten naar buiten treedt.

GroenLinks reageert zuinigjes op het vertrek van Terlouw. “De fractie gaat verder met zeven zetels, aangezien Marcel Terlouw zich beschikbaar gesteld heeft bij een andere partij voor de volgende verkiezingen. Hij zal derhalve zijn termijn als raadslid voor GroenLinks niet uitdienen.” Volgens Rembrandt Rowaan, die afgelopen oktober het fractievoorzitterschap bij GroenLinks Leiden overnam van Gebke van Gaal, heeft zijn fractie de samenwerking met en de bijdrage van Terlouw gewaardeerd. “Zijn besluit zich aan te sluiten als kandidaat van een andere partij staat echter vast. Wij betreuren dit en zullen tot aan de verkiezingen met één zetel minder ons werk doen.”

Advertentie

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Nieuwe partij Klimaat Actie Nu


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×