(Archieffoto: PR).

Fors verlies voor Dierenambulance regio Leiden

De Dierenambulance – Vogelasiel regio Leiden heeft over 2021 een fors verlies gemaakt (meer dan 40.000 euro). Er werden veel meer dieren opgehaald en verreweg de meeste kosten van de organisatie zitten in het transport en de opvang van wilde dieren. Probleem daarbij: zij hebben geen baasje waar de kosten op verhaald kunnen worden.

“Dat wij de afgelopen jaren financieel goed zijn doorgekomen had met name te maken met legaten en erfenissen”, zegt voorzitter Jaap van Meijgaarden. “Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dat is gebleken, want we hebben vorig jaar helaas een aanzienlijk verlies geleden.”

Om het probleem van de oplopende kosten voor de opvang van wilde dieren te tackelen, heeft de dierenambulance de afgelopen jaren een beroep gedaan op alle gemeenten binnen het werkgebied en ook de provincie Zuid-Holland kreeg een verzoek om bij te springen. Alleen Leiden en Voorschoten hebben toen besloten om over te gaan tot een structurele bekostiging. Teylingen en Oegstgeest gaven een eenmalige bijdrage.

“De andere gemeenten laten het nog steeds afweten”, aldus Van Meijgaarden. “Die voelen zich niet aangesproken en verwijzen naar de provincie. Die vervult in het kader van de Wet natuurbescherming een coördinerende rol, maar verschuilt zich achter een oproep van de Tweede Kamer, waarin provincies worden opgeroepen om in gesprek te gaan met de lagere overheden over de zorgplicht voor wilde dieren.”

Hoop
Volgens de wet geldt er een zorgplicht voor wilde dieren. Een onderzoek naar hoe die het beste kan worden ingevuld ligt volgens Van Meijgaarden zo goed als stil. “Dus daar zullen wij het  voorlopig niet van moeten hebben. Wij doen daarom nogmaals een klemmend beroep op de provincie en de overige zeven gemeenten in onze regio om ons structureel voor transport en opvang van wilde dieren te steunen.”

De Dierenambulance – Vogelasiel regio Leiden heeft daarbij de hoop gevestigd op de nieuwe colleges en gemeenteraden die na half maart gevormd gaan worden. “Laten we hopen dat die daar wel toe over willen gaan.” Het is niet de eerste keer dat de Dierenambulance zich richt tot de gemeenteraden in onze regio. In april 2020 vroegen ze ook al om meer financiële steun.

Vogelgriep
In totaal heeft de Dierenambulance vorig jaar 3.799 wilde dieren opgehaald en opgenomen in het asiel. Ruim 55 procent was afkomstig uit gemeenten die daar geen structurele vergoeding voor geven. Zo werden in Katwijk 574 dieren opgehaald en in Noordwijk 419. Ondanks extra inkomsten leidde het tot een verlies van meer dan 40.000 euro. Naast de kosten voor opvang en transprot, zorgden ook de stijgende vaste lasten en investeringen in de uitrusting van de ruim honderd vrijwilligers voor het tekort.

Van Meijgaarden: “Het verlies is zorgelijk. De continuïteit van ons werk moet worden veiliggesteld. De vogelgriep maakt nog eens  extra duidelijk hoe belangrijk onze rol is in het herkennen daarvan en in het voorkomen van verdere verspreiding. Ook dat zou voor de gemeenten van onze regio en de provincie aanleiding moeten zijn om ons structureel financieel te gaan ondersteunen.”

Advertentie

Maatschappij Politiek Regio Subsidie voor Dierenambulance


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×