Cultuur071, uitzending 05-03-2022: Een COC-kunstwerk, de Nobel Award, Sempre Crescendo en Een eervol bestaan

Omdat het ‘gaybrapad’ dat een aantal jaren geleden op de Nieuwe Beestenmarkt was aangebracht bij verkeersdeelnemers voor verwarring zorgde en niet als formeel zebrapad was erkend, is het uit Leiden verdwenen. Toch wilde de Leidse afdeling van het COC in de openbare ruimte een symbool behouden voor diversiteit en de vrijheid van expressie van gender en seksuele oriëntatie. Debbie Helaha (voorzitter van de Leidse afdeling COC) geeft aan hoe het COC tot de opdracht voor een kunstwerk is gekomen. Ook gaat zij in op het belang van zo’n symbool voor de regenboogcommunity. Koen Hauser (beeldend kunstenaar) legt uit hoe hij te werk is gegaan in de creatie van het beeld, dat a.s. zaterdag door cultuurwethouder Yvonne van Delft zal worden onthuld op de hoek van de Haarlemmerstraat en Lange Mare, voor de Hartebrugkerk.

www.cocleiden.nl


Cor Klein in gesprek met Koen Hauser en Debbie Helaha.

Na diverse voorrondes en de halve finale op 13 maart, vindt op 20 maart a.s. de finale plaats van de Nobel Award in Popcentrum Gebr. De Nobel. Merijn de Buisonjé (voorzitter van de stichting die deze award jaarlijks organiseert) legt uit hoe de selectie plaatsvindt en op welke wijze de jury, maar ook het aanwezige publiek invloed hebben op de verkiezing van de winnaar van deze popmuziek-competitie. Het winnen van de award kan een belangrijk steuntje in de rug zijn voor een carrière in de popmuziek; de Leidse zanger Melle is daar een aansprekend voorbeeld van.

www.nobelaward.nl


Cor Klein in gesprek met Merijn de Buisonjé over de Nobel Award.

Het studentenkoor en -orkest Sempre Crescendo bestaat 190 jaar en dat viert de vereniging morgen (6 maart) met een prachtig concert in de Leidse Stadsgehoorzaal. Op basis van het thema ‘pionieren’ zullen koor en orkest onder leiding van Guido Marchena en Albert Jan de Boer een concert verzorgen als ode aan componisten en musici die durfden te experimenteren. Uitgevoerd wordt o.a. werk van Florence Price, de eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke componist waarvan een muziekstuk door een groot orkest werd uitgevoerd. Paul Stockman (voorzitter van Sempre Crescendo) en Elise Brabander (bestuurslid en bibliothecaris van de vereniging) laten weten dat deze uitvoering een primeur in Nederland is.

www.smgsemprecrescendo.nl


Joque Mulder in gesprek met Paul Stockman en Elise Brabander over Sempre Crescendo.

Vilan van de Loo – boek Een eervol bestaan
In haar boek ‘Een eervol bestaan’ beschrijft Vilan van de Loo de geschiedenis van het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger).
Zij schetst het dagelijks leven van de militairen en bespreekt bijvoorbeeld hun uitrusting, kleding en huisvesting. Maar bovenal is het een verhaal over hoe het KNIL zich ontwikkelde van een ongeregelde koloniale groep tot een beroepsleger met een deel dienstplichtigen. Het KNIL werd in 1950 officieel ontbonden, maar speelt nog altijd een rol in de discussie over de koloniale oorlogvoering van Nederland. In het boek blijft Vilan weg bij eventuele veroordelende uitspraken.
Vanmiddag (5 maart) signeert zij deze nieuwe uitgave bij de Leidse boekhandel De Kler.

www.vilanvandeloo.nl


Joque Mulder in gesprek met Vilan van de Loo over haar boek Een eervol bestaan.

Cultuur Leiden #cultuur071 Cultuur leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×