Burgerschapsdocent Merve Kiliç, mboRijnland, via beeldbellen in de uitzending van Nieuws071.

Burgerschapsdocent Merve Kiliç: 'Ik schud studenten wakker, want politiek gaat ook over hen'

Op mboRijnland gaan studenten vandaag tijdens de lunchpauze in debat met elkaar en met Leidse raadsleden. Burgerschapsdocent Merve Kiliç grijpt de gemeenteraadsverkiezingen graag aan om studenten bewust te maken van het belang van politiek. “In het begin vinden ze het saai, maar gaandeweg worden ze enthousiaster.”

Voorafgaand aan het debattoernooi hebben de studenten een workshop debatteren gevolgd. Nu mogen ze die kennis in praktijk brengen. Kiliç zegt: “Het gaat om goede argumentatie en goede voorbeelden vinden. Want je staat tegenover elkaar en dan moet je wel weten wat je wilt zeggen.”

Merve Kiliç, burgerschapsdocent op mboRijnland, in gesprek met Nieuws071-presentator Gerry van Bakel over debattoernooi en belang van politieke bewustwording.

Het beeld dat jongeren niet geïnteresseerd zijn kent Kiliç wel, maar zij ziet dat juist als een uitdaging om haar studenten er wel bij te betrekken. “Je moet het hebben over onderwerpen die hen wel interesseren. Zoals de studenten-OV-kaart, huisvesting voor studenten, dure leermiddelen. Maar we hebben het ook gehad over plastische chirurgie.”

Naast het debattoernooi besteedt Kiliç ook op andere manieren aandacht aan politieke bewustwording. “Ik geef ook altijd een les waarin ze hun eigen politieke partij gaan oprichten. En dan moeten ze ook over allerlei zaken hun eigen standpunten bepalen.”

Stembureau
In de week van de verkiezingen wordt er op school ook een stembureau ingericht. “Ik wil mijn studenten met alle aspecten van verkiezingen, politiek en democratie laten kennismaken. Uit onderzoek blijkt dat mbo-studenten minder gaan stemmen. Wij willen al onze studenten er warm voor maken om wel te gaan stemmen. In mijn lessen wil ik ze wakker schudden.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×