Het hart is de motor van het lichaam. Goed voor je hart zorgen is daarom geen overbodige luxe. En als het misgaat, kan snel ingrijpen een mensenleven redden. In Gezond071 van deze maand staat het hart centraal. Met als gasten: Harriëtte Verwey en Gilian Flohr.
“Elke seconde telt”, zegt gepensioneerd cardioloog Harriëtte Verwey, “dus als je kan reanimeren, begin dan meteen en wacht niet op de ambulance. Hart- en vaatziekten zijn nog steeds een belangrijke doodsoorzaak. Elke dag sterven er in Nederland honderd mensen daaraan, staat er op de website van de Hartstichting die zelf ook reanimatiecursussen aanbiedt.
Gilian Flohr is reanimatiedeskundige bij de Hartstichting. “Reanimeren is niet leuk, het kan inderdaad gebeuren dat je iemands ribben breekt tijdens het reanimeren. Maar niets doen is nog vervelender. Het gaat meestal om iemand uit je eigen familie. Zo’n zeventig procent van de hartstilstanden gebeuren thuis.”
Kijk en luister hier de uitzending van Gezond071 van 9 maart terug, inclusief de beweegtip van lifecoach Jasper Mulder:
Gezond071-presentatoren Greet Meesters en Gerry van Bakel in gesprek met gepensioneerd cardioloog Harriëtte Verwey en reanimatiedeskundige Gilian Flohr.
In Gezond071 gaat het om gezonde leefstijl. Het hart is als motor van het lichaam ook de motor van je gezondheid. Harriëtte Verwey zag in haar lange carrière als cardioloog in het LUMC heel wat mensen voorbij komen. “Risicofactoren waar we iets aan kunnen doen zijn: niet roken, gezond eten, elke dag 30 minuten bewegen. Veroudering hoort bij het menselijk ras, dat geldt voor haren die grijs worden en bloedvaten die verslechteren. Maar je kunt wel proberen zo gezond mogelijk oud te worden.”
Vrouwenhart
Flohr ziet het liefst dat iedereen een reanimatiecursus doet. “Het is altijd goed om een cursus te doen. Dan weet je wat er moet gebeuren. Je kunt ook helpen door ruimte te creëren, een AED te halen. Meer informatie over reanimeren is te vinden op de website van de Nederlandse Hartstichting.
Verwey vraagt al jaren extra aandacht voor het vrouwenhart. “Bij vrouwen zijn symptomen van een hartaanval vaak heel anders dan bij mannen. Bijvoorbeeld pijn in je kaak en nek of je buik. Ook zijn problemen tijdens de zwangerschap een indicatie dat je een hoger risico hebt. Ik raad iedereen vanaf je vijftigste jaarlijks een check-up te laten doen bij de huisarts. Bloeddruk, cholesterol, ijzer. En schrijf die waarden op.”
Tot slot in Gezond071 altijd een beweegtip van lifecoach Jasper Mulder. Over hoe je je hart een opkikker kunt geven. Bijvoorbeeld door de hoogste brug van de Singelparkroute een paar keer achter elkaar te doen.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907