De vermoorde Hans Schonewille. (Foto: Privé).

Moord op 'Indiaan' blijft raadsel: 'We zijn doodmoe, uitgeput'

Ze hoopte zó dat eindelijk duidelijk zou worden wat er in 1999 met haar man Hans is gebeurd, maar deze week kreeg Kitty uit Leiden te horen dat die antwoorden niet komen schrijft mediapartner Omroep West. “Na het gesprek met de politie barstte ik in tranen uit.”

Kitty zat al tijden vol spanning en hoopte op een doorbraak. “Toen de coördinator van het coldcaseteam mij belde zat m’n hart in mijn keel. Zou het? Of toch niet? De stem van de politieman aan de andere kant van de lijn verraadde het al een beetje”, zegt Kitty. Een oplossing was er niet. “Ik was zó teleurgesteld en voelde me machteloos. Vol vragen. Ik heb toen de rest van mijn familie kort op de hoogte gesteld. Ze waren ook bezorgd om mij en probeerden mij te troosten, omdat ik zo hard mijn best heb gedaan.”

Hans Schonewille, beter bekend als de ‘Indiaan’, werd in 1999 doodgeschoten. Zijn lichaam werd op 10 juni van dat jaar gevonden op een verlaten parkeerplaats tussen Aarlanderveen en Alphen aan den Rijn. De politie trof zijn auto 22 kilometer verderop brandend aan, in Leiderdorp. Hans hield zich in die tijd bezig met het illegale Lottocircuit en andere praktijken.

De zaak werd nooit opgelost. Daarom werd vorig jaar een speciale podcastserie gemaakt om de zaak onder de aandacht te brengen. Ook loofde de hoofdofficier van justitie een beloning van 30.000 euro uit. Het leverde nieuwe forensische onderzoeken op. En ook werden zes mensen als verdachten gehoord.

“Tussen hoop en vrees”
Het gaf Kitty hoop. “Zeker”, vertelt ze. “Maar ik werd wel heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Dat het misschien niet opgelost zou worden. De angst dat ik in een groot zwart gat zou vallen, los van de uitkomst. Ik had zo graag gezien dat het opgelost zou worden.”

Maar ondanks deze tegenslag, houdt ze hoop. “Natuurlijk. Alleen voor nu is het uithuilen en wonden likken. Maar loslaten, nee dat kan ik niet. Ook al zou dat misschien beter zijn voor ons. Dat zou voor mij betekenen dat het oké is dat er geen gerechtigheid komt. Maar nee, dat kan ik niet.”

Kitty en haar familie moeten nu een verwarrende en emotionele periode afsluiten. “Ik zat vol spanning en hoop, ook al waarschuwde de politie mij dat het alle kanten op kon gaan. Dus ook dat het niet opgelost zou kunnen worden. Ik stond op scherp, omdat ik klaarstond om te doen wat ik kon.”

Lees verder onder de foto.

Na alle media-aandacht en nieuwe onderzoeken zijn er zes verdachten gehoord, maar er is te weinig bewijs gevonden om hen te vervolgen. Voor Kitty staat vast dat de verantwoordelijke daar toch tussen heeft gezeten. “Daar ben ik zeker van”, zegt ze. “Het is heel frustrerend dat niemand, maar dan ook niemand, het moraal heeft en zegt: ik was het. Er is al zo veel leed veroorzaakt, vanaf het moment dat Hans is omgebracht tot nu en in de verdere toekomst. Is dat niet genoeg?”

Laf, noemt ze het. “Een laffe daad om Hans zo om te brengen. Zo laf om geen kleur te bekennen. En dat geldt ook voor een ieder die weet hoe de vork in de steel zit.”

Ze heeft dan ook nog wel een boodschap voor de dader of daders. “Wat gebeurd is, is gebeurd. Denk erover na om ons, de nabestaanden, duidelijkheid te geven. Zodat onze bijna 23 jaar oude vragen worden beantwoord en wij kunnen uitrusten. We zijn doodmoe. Uitgeput.” Ook mensen die belangrijke informatie hebben, roept Kitty op om te praten. “Het kan nog. Praat. Al is het voor jullie onbelangrijk, praat. Wij hebben het zó nodig. En Hans verdient het.”

Beloning blijft staan
De zaak blijft een coldcase. Dat wil volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeggen dat hij weer wordt opgepakt zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt. “Het tipgeld blijft beschikbaar voor wie concrete, bruikbare informatie kan delen”, meldt het OM.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Coldcase De Indiaan


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×