In sporthal De Cuyl in Oegstgeest worden de komende maand 75 vluchtelingen opgevangen die nu nog in Ter Apel zijn ondergebracht. (Foto's: Chris de Waard).

Oegstgeest klaar voor crisisopvang asielzoekers in De Cuyl

Drie dagen. Langer hadden de medewerkers van de gemeente Oegstgeest en de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) niet nodig om sporthal De Cuyl in Oegstgeest in gereedheid te brengen voor de opvang van 75 nareizigers die maandag vanuit Ter Apel aankomen.

Het gaat om vluchtelingen die al een verblijfsstatus hebben, omdat ze in het kader van gezinshereniging naar Nederland zijn gekomen. Ze reizen een eerder aangekomen familielid achterna. Omdat er ook voor statushouders een wachtlijst is voor het krijgen van een woning, worden ook deze nareizigers opgevangen op tijdelijke locaties.

Door de problemen bij de opvang in Ter Apel worden tot 1 oktober met spoed allerlei noodvoorzieningen getroffen door gemeenten in heel Nederland. Die noodvoorzieningen zijn steeds voor een relatief korte periode om zo de last te verdelen over de verschillende gemeentes.

Sober
De groep uit Oegstgeest verhuist op 1 september naar de gemeente Zuidplas waar exact dezelfde opstelling wordt opgebouwd als nu in Oegstgeest. “Er zijn in de veiligheidsregio twee van deze sets”, weet wethouder Tim van Tongeren die donderdagmiddag ook even een kijkje kwam nemen in de hal. Dat deden ook andere raads- en collegeleden en enkele buurtbewoners en ondernemers die rond de hal zijn gevestigd.

In de sporthal zijn twintig sobere slaapkamertjes ingericht, elk voor vier personen. “Maar er komen geen tachtig mensen”, vertelt Henri Verheggen die vanuit de VRHM de co√∂rdinatie van de vluchtelingenopvang op zich heeft genomen. “Maar bij een moeder met twee kinderen zetten we geen vierde onbekende persoon in dezelfde ruimte.” ‘Snijverlies’ wordt dat in opvangjargon genoemd.

Activiteiten
Elke slaapruimte is voorzien van eigen verlichting, kluisjes voor persoonlijke bezittingen en twee oplaadpunten voor mobiele telefoons. Verder staan er vier bedden en vier stoelen. Douches en toiletten zijn er voldoende in de sporthal. Al met al niet de meest uitdagende omgeving om een maand lang door te brengen, maar beter dan buiten slapen of op stoeltjes in de wachtruimte van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Het is duidelijk. Wat hier wordt geboden valt onder de noemer ‘bed, bad en brood’. En beveiliging, want ook daarin is voorzien.

Om de groep van 75 vluchtelingen, waaronder naar verwachting ook veel kinderen, bezig te houden, worden er activiteiten georganiseerd. “Daarvoor hebben we als gemeente afspraken gemaakt met welzijnsinstelling Radius, vertelt Van Tongeren. Ook inwoners kunnen zich aanmelden als vrijwilliger. Intekenlijsten lagen donderdag klaar voor de belangstellende buurtbewoners die er een rondleiding kregen. Ook op de website van de gemeente staat meer informatie voor inwoners die iets willen doen.

Maatschappij Oegstgeest Politiek Crisisopvang in De Cuyl


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×