(Foto's: Emile van Aelst).

Sassenheimse boerenkaas opnieuw grote winnaar bij jaarlijkse kaaskeuring

De familie Van der Plas, van kaasboerderij De Annahoeve uit Sassenheim, mag zich de beste kaasmaker van de regio Leiden noemen. Tijdens de jaarlijkse Rondom Leiden kaaskeuring in Zoeterwoude haalden zij donderdag het hoogste aantal punten in maar liefst vier van de acht categorieën. Ook in de voorgaande edities in 2019 en 2021 viel de familie in de prijzen.

De kaaskeurmeesters waardeerden de specialiteitenkaas uit Sassenheim met 97 van de 100 punten. Daarnaast behaalden ze de hoogste score in de categorieën jonge en belegen Goudse kaas en in de categorie kleine kaasjes (lichter dan 2 kg). De wisseltrofee, het Leidse kaasmeisje, werd aan de familie uitgereikt door melksommelier Bas de Groot.

De familie Heemskerk van boerderij Weidegeluk in Oud Ade won zowel met hun jonge als met hun belegen Leidse kaas. Familie Rotteveel uit Rijpwetering kreeg de hoogste waardering in de categorie oude Goudse kaas.

Kaasboerderij van Veen uit Zoeterwoude won in de categorie ambachtelijke kazen die niet in aanmerking komen voor het predikaat boerenkaas. Voor hun rauwmelkse kaas gebruiken ze melk van hun buren.

Ambachtelijk
Twintig kaasmakende boeren uit de regio deden donderdag met in totaal 75 boerenkazen mee aan de keuring. Onafhankelijke keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.

Volgens de organisatie is de kaaskeuring meer dan een jaarlijkse traditie. “Van de onafhankelijke kaasmeesters krijgen de kaasmakers waardevolle feedback en ze benutten de gelegenheid om onderling te proeven en ervaringen uit te wisselen. De kaaskeuringen hebben zo een belangrijke rol in het hooghouden van de kwaliteit van de ambachtelijke kaasmakerij”, verklaart organisator Marjolijn van der Meer.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×