De huidige situatie aan de Morsweg. (Foto: Chris de Waard).

Groen licht voor 'tussenwringer' aan Morsweg

De Leidse gemeenteraad heeft geen bezwaren meer tegen de bouw van een woning aan de Morsweg. Het gaat om een zogenaamde ‘Parel voor Leiden‘. Daarmee staan nu alle seinen op groen voor de realisatie van drie appartementen naast Morsweg 60.

De parels zijn 71 plekken die architect Fons Verheijen heeft geïdentificeerd en bij elkaar bracht in een boekje. Enkele jaren geleden deed hij een oproep aan belangstellenden om met een concrete uitwerking voor die verloren plekjes in de stad aan de slag te gaan. Dat heeft tot nu toe geleid tot de oplevering van één architectonische parel. Die staat aan de West Havenstraat en werd in november 021 officieel onthuld door de toenmalige bouwwethouder Fleur Spijker.

De tweede parel wordt de ’tussenwringer’ aan de Morsweg. Naast nummer 60 staat een gemetselde open poort naar het achterliggende terrein. Verheijen bedacht daarvoor een extra invulling. Een woning met drie appartementen op hoogte. De doorgang blijft daarmee behouden.

Offline
Al twee jaar geleden werd een vergunning aangevraagd om het project te realiseren. Daartegen kwam toen veel bezwaar van omwonenden. Die voelden zich sowieso overvallen door de plannen. Later bleek dat er door de initiatiefnemers wel met woningbouwcorporatie Portaal en studentenhuisvester DUWO was gesproken, maar niet met de direct omwonenden zelf. Die waren onder meer bang voor aantasting van hun privacy als de toekomstige  nieuwe buren vanaf de ingetekende balkons bij hun woningen naar binnen zouden kunnen kijken.

Architect Verheijen is alle ophef en vooral de stroperigheid rond de realisatie van zijn nieuwe plannen voor de stad inmiddels zo zat, dat het van hem allemaal niet meer hoeft. De website nieuweparels.nl heeft hij daarom offline gehaald. “Ik wacht alweer een half jaar op een afspraak met de nieuwe wethouder, want ik wil gewoon eerst een paar goede afspraken maken voor ik verder wil met het project”, zegt Verheijen.

Verhuisd
Volgens de architect was bijvoorbeeld afgesproken dat het overleg met de omgeving goed geregeld zou worden, voordat een vergunning zou worden aangevraagd voor zo’n nieuwe parel. “En dat gebeurt ook wel, maar dan duurt het vervolgens drie jaar voordat er echt iets gebeurd. Dan zijn buren soms verhuisd en zitten er nieuwe mensen in het bestuur van een wijkvereniging. Dat werkt niet.”

Chantage
Ook zoekt Verheijen nog naar de oplossing van een ander, onverwacht probleem. “Bij twee plekken waar een parel kan komen is een omwonende die er zelf iets mee wil. En als dat niet kan, wordt er bezwaar gemaakt. Dat is gewoon chantage.”

Impressies van de voor- en achterzijde van het ontwerp voor de parel aan de Morsweg. (Impressies: ROORDAENDB Architecten).

Leiden Maatschappij Politiek Nieuwe Parels


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×