Het LUMC in Leiden

Advies: hou kinderhartchirurgie (voorlopig) in Leiden

De kinderhartchirurgie in Nederland moet worden geconcentreerd, maar doe het niet nu. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan gezondheidsminister Ernst Kuipers. Als hij dat advies overneemt, blijft de kinderhartchirurgie in ieder geval voorlopig bij het LUMC in Leiden. Als hij het toch weghaalt, komt het LUMC als academisch ziekenhuis in gevaar.

Het rapport is de uitkomst van een zogenoemde ‘impactanalyse’. Vorig jaar december besloot toenmalig gezondheidsminister Hugo de Jonge dat in de toekomst alleen het Erasmus MC en het UMC in Utrecht deze zeer specialistische zorg zouden mogen gaan doen.

Na bijna tien maanden onderzoek komt de NZa tot de conclusie dat dit nu een slechte keuze zou zijn. De continuïteit van de academische zorg voor kinderen komt ermee in gevaar, staat in het onderzoek. Kinderhartchirurgie kan niet los worden gezien van andere zorg aan kinderen in academische ziekenhuizen, en daarom moet eerst een totaalplaatje worden gemaakt.

Specialisatie
Het LUMC werkt bij de zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking, samen met het Amsterdam UMC in een organisatie die Cahal wordt genoemd: Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden. Leiden doet de kinderen, Amsterdam de volwassenen. Cahal zegt dat op deze manier iemand die met een hartafwijking wordt geboren, zijn hele leven lang gevolgd kan worden.

In Leiden worden zeer specialistische operaties uitgevoerd op vaak heel jonge kinderen, soms nog voor de geboorte. Specialisten hebben veel kennis opgebouwd en het ziekenhuis is ook een opleidingscentrum. De NZa waarschuwt in haar onderzoek voor het verloren gaan van deze kennis als er nu voor wordt gekozen om de Kinderhartchirurgie te concentreren in alleen Rotterdam en Utrecht. Daarmee zou de zorg voor kinderen in gevaar komen.

Academische status
Als minister Ernst Kuipers vasthoudt aan zijn besluit in de kinderhartchirurgie te concentreren in Rotterdam en Utrecht, komt de ‘academische status’ van het LUMC in gevaar. Dat komt omdat de kinderhartchirurgie verweven is met andere zorg. Als het een wegvalt, dreigen ook andere zaken in gevaar te komen.

Daarom pleit de NZa ervoor om niet alleen naar de kinderhartchirurgie te kijken, maar naar het totale aanbod van academische zorg voor kinderen. Ook daar wordt namelijk gekeken naar concentratie. Dat is nodig omdat er te weinig patiënten zijn voor alle UMC’s. Dat noemen ze officieel ‘laagfequente hoogcomplexezorg’.

Duidelijkheid
Vooruitlopend op zo’n onderzoek stelt de Nederlandse Zorgautoriteit voor om voor de kinderhartchirurgie een soort tussenoplossing te bedenken. Het land moet verdeeld worden in twee clusters: noord en zuid. Het LUMC zou dan samen met Amsterdam UMC en Groningen het cluster Noord vormen. Die ziekenhuizen werken nu al samen.

Minister Ernst Kuipers zegt in een brief aan kamer de komende maand allerlei gesprekken te voeren met allerlei betrokkenen. Dat zijn patiëntenverenigingen, maar ook de bestuurders van de betrokken UMC’s. Hij reageert nog niet inhoudelijk op de impactanalyse, maar zegt voorlopig vast te houden aan zijn plan om begin volgend jaar een definitief besluit te nemen.

Leiden Maatschappij Politiek Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×