Paarse Vrijdag op Vlietland College. V.l.n.r. wethouder Jermoumi, kunstenaar Koen Hauser en voorzitter Debby Helaha van COC Leiden. (Video: Robbert Beurse, foto's: Emile van Aelst).

Kleurige replica regenboogbeeld onthuld op Paarse Vrijdag

Wethouder Abdelhaq Jermoumi en COC Leiden voorzitter Debbie Helaha hebben vrijdagmiddag een bijzonder beeld onthuld op het Vlietland College in Leiden. Het is een ingekleurde replica van het inclusiviteitsbeeld dat begin dit jaar aan de Haarlemmerstraat werd onthuld. Het beeld moet leerlingen eraan helpen herinneren dat iedereen mag zijn en houden van wie die wil.

De Gender & Sexuality Alliance (GSA) groep van de school nam het initiatief voor het kunstwerk. “En Paarse Vrijdag, de dag waarop we extra stil staan bij het feit dat iedereen mag zijn en houden van wie die wil, is dan natuurlijk het beste moment voor een onthulling”, legt een van de leerlingen uit.

Knipoog
Op het Vlietland College wordt de dag al jaren uitgebreid gevierd. “Er is muziek, lekkere snacks, paarse verf voor in je haar, armbandjes, vlaggen, en vooral veel paarse kleding. Allemaal om duidelijk te maken dat iedereen er mag zijn. Het is een soort knipoog naar iedereen die thuis niet ‘uit de kast’ kan komen. Je bent gezien en je mag zijn wie je bent”, vertelt een andere leerling.

In de kast
Niet iedereen is vrijdag in het paars gekleed. “Ik heb niks paars in de kast hangen. En ik ben geen homo, dus dan hoef ik het ook niet speciaal te kopen”, legt hij uit. Zijn vrienden denken hier anders over en weten de jongen te overtuigen om dan in ieder geval zijn nagels paars te lakken. Hij stemt in.

Kleuren
Kunstenaar Koen Hauser is ook bij de onthulling. Hij is wel te spreken over de kleurige uitvoering van zijn beeld. “Het bestaat uit allemaal losse delen. Tijdens het ontwerp heb ik er over gedacht om die in te kleuren, maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Ik ben tevreden met de versie op de Haarlemmerstraat, maar deze variant vind ik ook wel erg passen”, vertelt hij kort na de onthulling.

Beklad
Het originele inclusiviteitsbeeld is niet onomstreden. Kort na de onthulling werd het twee maal beklad door vertegenwoordigers van de Queer gemeenschap. Zij verwijten de betrokken partijen, COC en gemeente, dat ze vooral laten zien hoe betrokken ze zijn, maar te weinig voor de doelgroep doen. “Ik vind daar niet zoveel van. Aan de ene kan is het mooi dat mijn kunstwerk iets teweeg brengt, aan de andere kant kun je elkaar beter opzoeken en het gesprek aangaan. Ik merk dat dit laatste overigens steeds beter lukt”, zegt Hauser hierover. Zowel school als kunstenaar zijn niet bang dat de copy van het beeld ook beklad wordt. “Hij is al zo mooi ingekleurd.”

De komende tijd blijft het beeld in het Vlietland College staan. Daarna wordt hij aan de andere scholen aangeboden. “Het zou mooi zijn als hij op een tour langs alle Leidse scholen gaat. Deze boodschap geldt immers voor iedereen”, besluit wethouder Jermoumi aan het eind van de feestelijkheden.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×