“Dit kan ik onze patiënten niet aandoen.” Kindercardioloog Nico Blom van het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) vindt het besluit van zorgminister Ernst Kuipers ‘bizar’. De minister besloot maandag om de kinderhartchirurgie in Nederland te concentreren in Rotterdam en Groningen. Het LUMC mag het wat hem betreft in de toekomst niet meer doen.
“Het is bizar dat hij bij twee centra blijft, dat hij er zo koppig en hardnekkig aan vasthoudt. Ook omdat NZa ook aangeeft dat het wel erg ingewikkeld wordt”, zegt Blom. Met de NZa doelt hij op een onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in opdracht van Kuipers heeft uitgevoerd. Daarin staat dat er niet nu gekozen moet worden, maar dat er eerst een heel plan moet komen voor de academische kindergezondheidszorg.
Maar de minister houdt voet bij stuk. Hij kiest nu al en wil dat er na een overgangsperiode van 2,5 jaar nog maar in twee ziekenhuizen ingewikkelde hartoperaties op kinderen worden uitgevoerd. Er zijn te weinig patiënten en te weinig chirurgen om de kwaliteit van de zorg op peil te houden, vindt de minister én staat in allerlei onderzoeken. Daarom dus de keuze: Rotterdam en Groningen mogen het gaan doen. De rest moet ermee stoppen.
Politiek proces
“Je kan niet accepteren dat een plek waar het in 25 jaar met Amsterdam en Leiden zo goed is opgebouwd, doormidden breekt”, zegt Blom. Hij doelt daarmee op de samenwerking tussen het LUMC en het Amsterdam UMC die al enkele decennia lang samenwerken. “Wij hebben ons chirurgisch team helemaal op orde. Het gaat steeds meer lijken op een heel politiek proces. Er wordt niet meer naar objectieve kwaliteitscriteria gekeken.”
“Ik denk dat wij met kop en schouders boven de rest uitsteken”, meent de cardioloog. “Daarom is het gek dat wij er niet bij zitten. Ik denk dat we gewoon lekker door moeten gaan. Dat kan ook bijna niet anders. Als je kijkt: CAHAL en Rotterdam hebben zestig procent van de Nederlandse kindertjes met een hartafwijking onder hun hoede. En dat ga je helemaal overhoop gooien?”
Rotterdam
Een van de redenen om deze zogenoemd ‘hoogcomplexe’ zorg te concentreren is dat er weinig patiëntjes zijn. Ook zijn er weinig specialisten. Nico Blom is van dat argument niet onder de indruk. Hij denkt niet dat chirurgen en andere specialisten direct naar een van de twee gekozen centra gaan verkassen. “In samenwerking willen we alles, maar niet als je ook nog je eigen centrum kwijtraakt. We hebben een goede samenwerking met Groningen. Maar wel in een netwerkconstructie.”
En als hij kijkt naar de cijfers kan hij de keuze ook niet geloven. “Rotterdam doet inderdaad evenveel ingrepen als wij in Leiden, maar pas sinds kort. En wij zijn al 25 jaar bezig. Dit plan is onmogelijk om te realiseren. Ik denk dat het voor de hele kinderhartzorg een groot risico is om dit zo in te richten.” Blom benadrukt ook dat het zo’n tien jaar heeft geduurd voordat Leiden en Amsterdam alles zo hadden ingericht dat het goed werkte.
Brokken
“Ik ben bang dat er gewoon brokken van komen. IC’s zijn straks niet op orde, de teams zijn niet klaar”, peinst de kindercardioloog. Hij vraagt zich ook af hoe dat straks moet gaan met de kinderen die niet meer naar Leiden mogen. “Moeten baby’tjes dan naar Groningen? En hoe gaat dat dan met doodzieke kindjes in ambulances? En los van de specifieke ingrepen, hoe gaat het met de ingrepen bij foetussen die nu enkel in het LUMC gebeuren? Alles is ingebed in het team wat er draait.”
De minister spreekt van een overgangsperiode van 2,5 jaar, maar daar gelooft Nico Blom niet in. “Als dit doorgaat, dan gaan chirurgen weg, teams vallen uit elkaar. Ik denk dat er na een definitief besluit binnen een half jaar niet meer geopereerd kan worden in Leiden, omdat de mensen er niet meer zijn. En dan is het chaos.”
Kwaliteit
“Ik vind dat je in verzet moet komen hiertegen. Dit is zo slecht onderbouwd. Ik kan me nauwelijks voorstellen hoe dit gerealiseerd kan worden.” Blom denkt dat het LUMC naar de rechter stapt om dit besluit aan te vechten. Maar een officiële reactie van het Leidse ziekenhuis is er nog niet. “Ik denk dat we uiteindelijk over vijf jaar nog steeds CAHAL hebben. De kwaliteit moet doorslaggevend zijn.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907