“Het zit waarschijnlijk tussen je oren of misschien heb je een soa, je bent immers student.” Dat zijn de reacties die Estefanía Pampín Zuidmeer kreeg, toen ze zich meldde met erge buikpijn bij haar huisarts. De diagnose endometriose kreeg ze pas op haar dertigste toen er een spoedoperatie nodig was aan haar verstopte dikke darm.
Gemiddeld duurt het acht jaar voordat vrouwen de diagnose endometriose krijgen. Een chronische ziekte die een op de tien vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. Buikpijn hoort er wel een beetje bij, horen die vrouwen vaak. Ga de anticonceptiepil maar slikken. “Vrouwen worden niet serieus genomen”, zegt gynaecoloog en onderzoeker Tobias Limperg van de kliniek Endometriose in Balans in Den Haag.
Taboe
Menstruatiepijn, hevig bloedverlies en ook vruchtbaarheidsproblemen. De klachten en gevolgen door endometriose zijn groot en veelzijdig. En niet alle huisartsen of zelfs gynaecologen denken er aan. Het zit nog een beetje in de taboesfeer. In Gezond071, het maandelijks programma van Sleutelstad op radio en tv spreken ervaringsdeskundige Pampín Zuidmeer en arts Limperg er wel over.
Kijk en luister hieronder de hele uitzending van Gezond071 over endometriose terug:
Voor Pampín Zuidmeer duurt de worsteling met endometriose al 25 jaar. Ze heeft van alles geprobeerd en gaandeweg methodes gevonden om er mee te leven. Wel met grote gevolgen voor haar persoonlijk leven. Want door endometriose werd zij onvruchtbaar. “Al sinds ik begon met menstrueren, heb ik last van endometriose. Ik had veel pijn en kon geregeld niet naar school. Op een gegeven moment zei mijn moeder: dit is niet normaal, je moet naar de dokter.”
Echo
Maar wat is endometriose dan eigenlijk? Het gaat om slijmvlies dat lijkt op baarmoederslijmvlies dat buiten de baarmoeder zit. En het reageert op hormonale schommelingen. Vooral het vrouwelijk hormoon oestrogeen doet de endometriose opvlammen. “Het duurt helaas verschrikkelijk lang voordat die diagnose komt,” zegt Limperg. “Vroeger was het idee dat we endometriose alleen via een operatie kunnen opsporen, maar het kan ook met een echo of een MRI-scan gevonden worden.”
Een kant-en-klare behandeling en genezing is er nog niet. Limperg pleit dan ook voor meer onderzoek naar deze ziekte. “Er zijn heel veel symptomen en dat maakt het soms ook juist zo lastig”, zegt Limperg. “Het klassieke symptoom is pijn bij menstruatie. Maar dat hoeft niet. Het kan ook zijn pijn bij plassen, bij ontlasting of pijn bij vrijen. Het kan ook om vagere klachten gaan zoals vermoeidheid. Het is soms lastig te herkennen.”
Dieet
Pampín Zuidmeer slikt nu continu een anticonceptiepil, daarnaast heeft ze haar leefstijl onder de loep genomen. “Ik heb minder energie, ik heb chronische pijn. Verder let ik op voldoende rust nemen, genoeg bewegen, ik volg een endometriose-dieet en ik probeer stress te reduceren. Wat betreft het dieet let ik op allerlei zaken die mijn hormoonhuishouding kunnen beïnvloeden. Ik vermijd koffie, zuivelproducten, gluten, alcohol en suiker. Bij mij werkt dat dieet heel goed.”
Bij de kliniek Endometriose in Balans in Den Haag waar gynaecoloog Limperg werkt, kijken ze ook naar het hele plaatje. “Wij gaan voor een holistische benadering.” Helaas is er momenteel wel een fikse wachttijd.
De volgende uitzending van Gezond071 is op woensdag 5 april om 18.00 uur. Het thema is: wat doen suikers in ons lichaam?
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907