Zelden lieten meer inwoners van zich horen dan rond de discussie over een nieuwe schaatshal. Zelfs op het Stadhuisplein werd de vergadering van de gemeenteraad gevolgd. (Foto: Chris de Waard)

Burgemeester Lenferink over participatie: 'Vaak oude witte mannen'

Er is geen vast recept voor het betrekken van inwoners bij plannen in de stad. Dat zegt burgemeester Lenferink in een gesprek over participatie op Sleutelstad TV. “Elke kwestie is weer anders.”

Volgens Lenferink is het betrekken van inwoners heel belangrijk in een democratische samenleving. “We koesteren dat ook echt. Het is belangrijk en er komen ook vaak goede ideeën uit de bevolking. Daardoor worden plannen verbeterd.” Dat het dan toch regelmatig misgaat met burgerparticipatie heeft volgens Lenferink meerdere oorzaken. “Het blijft mensenwerk en soms heb je ook als gemeente te maken met nieuwe medewerkers die nog niet zoveel ervaring hebben.”

Mensen worden volgens de burgemeester soms ook teleurgesteld, omdat ze iets heel graag willen wat vervolgens niet blijkt te kunnen, omdat het te duur is. Dat de gemeente soms een geheime agenda zou hebben, is volgens Lenferink absoluut niet aan de orde. “Ik merk bij het dagelijks werk met de wethouders dat iedereen zijn of haar stinkende best doet voor de stad en inwoners. “Het komt nooit voor dat we als gemeente alles al besloten hebben als de inspraak start. Zo werkt zo’n proces ook helemaal niet. Het is ook belangrijk om elkaars  bedoelingen niet in twijfel trekken. Dat gebeurt soms wel en dat is niet goed.”

Vooroverleg
Lenferink wijst erop dat er vaak al jaren wordt gewerkt aan plannen, voordat er definitieve besluiten worden genomen. “En ja, we hebben bijvoorbeeld wel vaak vooroverleg met woningcorporaties.  Die moeten een project vaak ook betalen. Dat kijken we er samen naar zodat we weten wat er kan. Dan volgt er eerst een kaderbesluit. Dat geeft alleen nog de richting aan, maar het is zeker niet zo dat alles dan al in kannen en kruiken is.”

Vertegenwoordiging
Een lastig punt bij participatie is volgens de burgemeester de vertegenwoordiging. “Bij een bouwplan hoor je meestal de tegenstanders, maar niet de woningzoekenden. Het zijn ook vaak oudere witte mannen die de weg bij participatie goed weten te vinden, terwijl mensen van kleur en mensen met lagere inkomens ook minder vertegenwoordigd zijn. Lenferink: “Daar moet je dus als gemeente ook steeds rekening mee houden. Ook zijn er soms gewoon hele lastige mensen die zelf de regels niet goed in acht nemen.”

Burgerberaad
Een andere vorm van participatie is een burgerberaad. Leiden gaat daarmee aan de slag, maar dat is sowieso niet de oplossing voor de problemen die zich voordoen bij participatie. “Een burgerberaad leent zich meer voor stadsbrede kwesties”, legt Lenferink uit. “Dan draaien we het eigenlijk om. Er is een maatschappelijk vraagstuk en daar zoeken we een groep mensen  bij die een goede afspiegeling vormen van de stad. Dus inclusief mensen van kleur en inwoners met een laag inkomen. Die gaan we dan goed informeren over een bepaald onderwerp, waarna ze met oplossingen komen. Ik hoop dat ons dat heel erg gaat helpen.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×