Geert Mak. Foto PR/Merlijn Doomerik

Geert Mak spreekt bij Leidse Dodenherdenking

Schrijver Geert Mak spreekt dit jaar in Leiden tijdens Dodenherdenking. Thema van zijn herdenkingsede in de Pieterskerk is: ‘Wat is een goede oorlog’. De Leidse Cantorij, onder leiding van Hans Brons, verzorgt weer de muzikale omlijsting.

Geert Mak werkt als journalist voor krant, radio en televisie, was docent en hoogleraar in Amsterdam en is bij een groot publiek bekend als schrijver. Hij schreef tientallen boeken, waaronder Hoe God verdween uit Jorwerd en In EuropaVoor zijn werk ontving hij twee eredoctoraten.

De bijeenkomst op 4 mei begint om 18.30 uur in de Pieterskerk. Aansluitend aan de herdenking in de kerk vindt de Stille Tocht plaats naar de Lammermarkt. Bij het Bevrijdingsmonument worden twee minuten stilte in acht genomen. Stadsdichter Zoë van de Kerkhof, draagt een gedicht voor dat ze speciaal voor deze gelegenheid schreef. Daarna volgen krans- en bloemlegging en het defilé. Podiumorkest K&G 3 verzorgt de muziek.

Herdenking Haagsche Schouw

Eerder op de dag, om 15.00 uur  heeft de herdenking bij het militair oorlogsmonument aan het Haagsche Schouw plaats. De brug over de Rijn bij het Haagsche Schouw was een strategische punt tijdens de ‘Slag om de Residentie’ in mei 1940.

De brug, die toen nog op de grens van de vier gemeenten Oegstgeest, Leiden, Voorschoten en Valkenburg ZH lag, werd snel bezet door Duitse luchtlandingstroepen en parachutisten die bij vliegveld Valkenburg waren geland. Bij de aanvallen tegen de Duitse bezetters van de brug sneuvelden 51 soldaten. Dat waren veelal jonge onervaren militairen. Ook bij de gevechten rond en om het vliegveld en het dorp Valkenburg was de prijs hoog. Hier sneuvelden 95 militairen.

Door de inzet van al deze militairen werd verhinderd dat de residentie door de Duitsers kon worden bezet en de regering gevangen werd genomen. Zowel de brug aan het Haagsche Schouw als het vliegveld Valkenburg werd op de vijand heroverd.

Al het jaar erna, op 26 april 1941, werden de gesneuvelden voor het eerst herdacht bij het herdenkingsmonument. De bezetter stond deze plechtigheid toe. Sindsdien had bijna ononderbroken jaarlijks een herdenking bij dit oorlogsmonument plaats. Tegenwoordig wordt de herdenking op 4 mei om 15.00 uur georganiseerd door de Stichting Dodenherdenking Leiden.

Ton Kohlbeck, voorzitter van de Stichting Dodenherdenking Leiden, houdt het welkomstwoord. Rens Heruer, secretaris van de stichting, draagt een gedicht voor. Burgemeester Lenferink houdt na het voorlezen van de namen van de gesneuvelden een herdenkingstoespraak. Na de twee minuten stilte en bloemlegging waarbij ook  de burgemeesters van Oegstgeest, Voorschoten en Katwijk kransen leggen, sluit de Band of Liberation de plechtigheid af.

 

 

 

Leiden Maatschappij Nieuws Dodenherdenking leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×