'Dit zijn de gekste vogelnesten die ik ooit heb gezien', zegt bioloog Auke-Florian Hiemstra. (Video: NOS)

Eksters maken nest van anti-vogelpinnen: 'Gekste nesten ooit'

Het begon met de ontdekking van een reusachtig nest in Antwerpen, dat nu te zien is bij Naturalis. Daar is een eksternest gevonden dat is gemaakt van ruim 1500 anti-vogelpinnen. “Dit zijn de gekste vogelnesten die ik ooit heb gezien”, vertelt bioloog Auke-Florian Hiemstra.

Ze zijn op veel gebouwen te zien, de anti-vogelpinnen. Het zijn scherpe metalen stekels die worden aangebracht om vogels te verjagen en om te voorkomen dat ze juist daar nesten bouwen. Maar die pinnen worden nu dus door kraaien en eksters gebruikt voor hun nesten. “Het is eigenlijk een soort mop”, vertelt bioloog Hiemstra over de vondst. “Zelfs voor mij als nest-onderzoeker, zijn dit de gekste vogelnesten die ik ooit heb gezien.”

Het nest werd in Antwerpen, hoog in een boom, gevonden. Het is ongeveer een vierkante meter groot. Voor dat nest hebben vogels wel vijftig meter aan anti-vogelpinnen van de dakrand getrokken. “Dat is dus een onneembare vesting”, gaat Hiemstra verder. “Want de eksters lijken de pinnen precies zo te gebruiken als ze door de mens bedoeld zijn: om andere vogels bij hun nest weg te houden.”

Het is overigens niet vreemd dat de eksters juist hiervoor hebben gekozen. Doorgaans bouwen ze ook een dak op hun nest, om het roven van eieren en jonkies tegen te gaan. Ze zoeken daarvoor naar stekelige planten. De vogelpinnen zijn hét alternatief in de stad, zo blijkt.

Het gedrag van de diertjes is volgens Naturalis niet alleen in België te zien. In Nederland, België en Schotland zijn vogelpin-nesten gevonden en ook ander scherp materiaal wordt gebruikt. Denk daarbij aan prikkeldraad en breinaalden.
Onderzoekers van Naturalis en het Natuurhistorisch Museum Rotterdam beschrijven dit gedrag dan ook als een ‘ultieme aanpassing aan het leven in de stad’. “Net als je denkt dat je na een halve eeuw natuurvorsen alles wel gezien hebt, weten deze inventieve kraaien en eksters mij echt weer te verbazen”, zegt Kees Moeliker, directeur van het Natuurhistorisch Museum.

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×