Erica Samson en Nienke Heeres van SHout Leiden met Marlies Tiepel, ontwikkelmakelaar bij BuZz Leiden. (Foto: Gerry van Bakel)

Koorddansen met geld: SHout! Leiden denkt in mogelijkheden

Goed met geld omgaan kun je leren. Bij SHout! Leiden denken Erica Samson en Nienke Heeres altijd in mogelijkheden. Zij beantwoorden vragen van jongeren over allerhande geldzaken: studiefinanciering, toeslagen, belastingen en regels omtrent bijbaantjes.

In de serie Koorddansen met geld maakt ontwikkelmakelaar Marlies Tiepel een rondgang langs organisaties, diensten, loketten en ervaringsdeskundigen over hoe je geldzaken kunt regelen, uit de schulden kunt komen of goed gebruikmaakt van minimaregelingen die armoede moeten bestrijden. Dit tot aan de tweede editie van het Geldfestival dat BuZz Leiden samen met een groot aantal partners in de stad organiseert. Zet vast in de agenda: woensdag 29 november in de Merenwijk.

Verslaggeefster Gerry van Bakel maakt met Marlies Tiepel, ontwikkelmakelaar bij BuZz Leiden een rondgang hulp bij geldzaken.

Deze keer klopt Tiepel aan bij SHout! Leiden, gezeteld in het voormalige weeshuis aan de Hooglandse Kerkgracht. Samson en Heeres zijn de twee frontvrouwen van SHout! Leiden. “Wij zijn er voor alle jongeren van 18 tot 30 jaar die wonen, studeren of werken in Leiden”, zegt Heeres. “Veel jongeren die hier studeren hebben helemaal geen tijd om in de gemeente waar ze wonen bij een loket langs te gaan. Wij helpen over de gemeentegrenzen heen.”

Rij
SHout Leiden zit dan wel in een prachtig pand in het hart van Leiden. Ze gaan er ook vaak op uit. Als universiteit of mbo-opleidingen iets organiseren, wil SHout! Leiden daar graag bij zijn om direct jongeren aan te kunnen spreken. Meestal staat er al snel een rij met belangstellenden die allemaal een vraag hebben over geldzaken. “Alleen het hbo blijft een beetje achter”, zegt Samson. “Maar dat komt nog wel.”

Tiepel merkt dat bij haar buurtontmoetingsplek in Zuid-West steeds meer jongeren langskomen die problemen hebben met geld. “Ze kunnen niet rondkomen en weten ook niet waar ze moeten aankloppen voor geld”, zegt Tiepel. “Soms is ook hun Nederlands niet zo goed en snappen ze niet hoe het werkt. Ik had laatst een jongen die had niet eens een matras. Of een vrouw met een klein kind die wil studeren. Ze heeft wel studiefinanciering, maar dat is niet toereikend.”

Regelen
Stuur maar door, roepen ze bij SHout! Leiden dan. “We gaan dan eerst inventariseren en lopen alle mogelijkheden met iemand af”, zegt Samson. Wellicht dat ze in aanmerking komt voor een toeslag of dat we iets kunnen regelen met de opleiding. We denken altijd in mogelijkheden.”

Ze zijn bij SHout! Leiden niet bang dat ze het te druk krijgen als Tiepel al die mensen doorschuift. “Dat betekent gewoon dat we te klein zijn en uit moeten breiden”, zegt Heeres. En ze hebben ook nog allerlei plannen voor een ontmoetingsplek met mogelijkheid tot eten op de stoep van hun kantoor. Kijk voor informatie over hoe je in contact komt met SHout! Leiden op hun website.

Geldfestival
SHout! Leiden is ook aanwezig op het Geldfestival dat op woensdag 29 november plaatsvindt in de Merenwijk.

De eerste aflevering van Koorddansen met geld verscheen op dinsdag 12 september.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Onderwijs Koorddansen met geld


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×