Rond half tien die 14e juli wordt er groot alarm geslagen vanwege de steekpartij. (Foto: Robbert Beurse)

Tareq S. staat voor het eerst terecht voor steekpartij De Bakkerij

De 38-jarige Tareq S. staat deze vrijdag voor het eerst voor de rechter voor de dodelijke steekpartij in Diaconaal Centrum De Bakkerij in Leiden. Hij zou op vrijdag 14 juli het centrum zijn binnengelopen en drie mensen hebben neergestoken. Eén daarvan, de 66-jarige Krijn Schoonderwoerd, overleed aan de verwondingen die hij opliep. Volgens de advocaat van S. is de verdachte waarschijnlijk zelf ook aanwezig in de rechtszaal.

Leidenaar Tareq S. is geboren in Syrië. Hoe lang hij al in Nederland was, is niet bekend. Het Openbaar Ministerie was donderdag niet bereikbaar voor een reactie. Tareq S. staat terecht voor één maal moord en twee keer poging tot moord in de kerkelijke instelling aan de Oude Rijn in het Leidse centrum. In dat gebouw zijn diverse hulpinstellingen gevestigd. Krijn, het dodelijke slachtoffer, was het aanspreekpunt bij de receptie en werd omschreven als een ‘altijd vriendelijke man’. Hij is volgens de tenlastelegging met een mes gestoken in zijn ‘rug en/of schouder en/of nek’. Een ander is geraakt in de hand en nek, het derde slachtoffer in rug en been. S. was zelf cliënt bij een van de hulpinstanties in het centrum. Over een motief is nog niets bekend.

Hoe zat het ook alweer?
Rond half tien ’s ochtends die 14e juli wordt er groot alarm geslagen vanwege de steekpartij. De dader slaat op de vlucht en vanaf dat moment is er een klopjacht gaande. De politie vraagt mensen die iets hebben gezien 112 te bellen en de man, die gewond is aan zijn hoofd, niet zelf te benaderen. Twee traumahelikopters vliegen naar Leiden voor de zwaargewonde slachtoffers. Ook een arrestatieteam komt naar de plek van de steekpartij. Aan het begin van de middag wordt bekendgemaakt dat een van de slachtoffers is overleden aan zijn verwondingen en dat de andere twee nog ernstig gewond zijn.

De eerste verdachte wordt rond 15.00 uur aangehouden door de politie. Het gaat om een 39-jarige Leidenaar, die op de hoek van de Lammermarkt en de Langegracht wordt gearresteerd. Vijf dagen later wordt hij vrijgelaten en is hij geen verdachte meer. De rechter-commissaris oordeelt dat de aanhouding desondanks rechtmatig was.
Drie dagen na de steekpartij volgt er een tweede aanhouding. Dit keer gaat het om een 38-jarige man uit Leiden, Tareq S.

Herdenking
Zondagavond, twee dagen na het drama, komen duizend mensen samen voor de herdenking van de slachtoffers. De bijeenkomst wordt gehouden in de Hooglandse kerk, vlak bij het Diaconaal Centrum De Bakkerij waar de steekpartij gebeurde. De kerk is die avond twee uur geopend voor de mensen die de slachtoffers wilden herdenken. Er zijn geen toespraken, maar iedereen kan een kaars aansteken en er is ruimte om stil te zijn.

Een dag na de steekpartij is er een inzamelingsactie opgestart om de schade aan het pand te herstellen. Er zouden bijvoorbeeld deuren zijn opengebroken en ontzet, en ook zou er sprake zijn van glasschade. Het doel van de inzamelingsactie is 1.000 euro. Die zondagavond staat de teller van de actie al op meer dan 11.000 euro.

Helpen
De Bakkerij gaat na een paar dagen weer open ‘om te doen waar we ons ten diepste geroepen weten: om te helpen waar geen helper is’, laat het centrum weten. Nu, drie maanden later, wordt de zaak voor het eerst behandeld bij de rechtbank in een pro-formazitting. Er wordt nog geen straf geëist tegen de verdachte, dat gebeurt pas tijdens de inhoudelijke behandeling.

Leiden Maatschappij Steekpartij De Bakkerij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×