Liesbeth van der Heiden, Julius Terpstra en Hugo de Jonge krijgen een rondleiding in de nieuwbouw van Hof36. (Foto's: Chris de Waard)
Liesbeth van der Heide, Julius Terpstra en Hugo de Jonge krijgen een rondleiding in de nieuwbouw van Hof36. (Foto's: Chris de Waard)

Minister Hugo de Jonge: 'Middenhuur bestaat eigenlijk niet meer'

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) was zaterdag op bezoek in Leiden. Niet alleen om te flyeren op de Leidse centrummarkt, maar ook om zich bij te laten praten door bouwwethouder Julius Terpstra die met De Jonge een bezoek bracht aan de Lammenschansdriehoek.

Hof36 is de naam van het eerstvolgende project dat daar over een maand of negen opgeleverd gaat worden. De naam borduurt voort op de 35 hofjes in de Leidse binnenstad, hoewel ontwikkelaar Johan Oudendal nummer 36 ook al claimt voor zijn Hof van Zurloh tussen de Botermarkt en de Breestraat. Appartementencomplex Hof36 bestaat uit 444 huurappartementen. In het midden komt een grote gezamenlijke daktuin, het hof. De verhuur van de woningen is onlangs begonnen.

Minister Hugo de Jonge kwam op uitnodiging van de Leidse bouwwethouder Julius Terpstra naar Leiden. Ook kandidaat-Kamerlid Liesbeth van der Heide kwam mee om campagne te voeren. Het gezelschap bracht ook een bezoek aan de Lammenschansdriehoek waar Leiden meer dan 4.000 woningen realiseert.

Betaalbare huur
Volgens minister De Jonge zijn er momenteel twee zaken topprioriteit om iets aan het woningtekort te doen. Flink bijbouwen om de schaarste op te lossen en het beschermen van huurders tegen torenhoge huren. Voor dat laatste werkt De Jonge aan de Wet betaalbare huur. Onderdeel daarvan is het woningwaarderingssysteem (wws). Een puntensysteem zoals dat er al is voor sociale huur gaat ook voor de middenhuur gelden.

Middenhuur
De Jonge: “Want laten we eerlijk zijn, middenhuur bestaat eigenlijk niet meer. De huren zijn zo gestegen dat het allemaal dure huurwoningen zijn geworden. En dat betekent dat mensen met een middeninkomen geweldig in de knel zijn geraakt. Als je net teveel verdient voor een sociale huurwoning, maar ook geen hypotheek kunt krijgen, dan zit je echt wel flink in de knel. Dus daar moeten we gewoon iets aan doen.”

Kritiek
De nieuwe wet kreeg de afgelopen maanden veel kritiek. Met name van particuliere beleggers. Door de nieuwe regels zouden huurwoningen niet meer renderen, waardoor het effect van de nieuwe wet zou zijn dat er minder woningen beschikbaar komen. Via de consultatie kwamen maar liefst 1.800 reacties binnen bij het ministerie van De Jonge en daar is deels naar geluisterd. “Maar kritiek is er altijd”, zegt De Jonge terwijl hij vanaf de dertiende verdieping uitkijkt over de Lammenschansweg. “Daar woonden mijn opa en oma, dus ik logeerde hier als kind heel vaak.”

“Kritiek daar moet je in dit vak een beetje tegen kunnen. Je moet er goed naar luisteren, maar ook kijken welk deel van de kritiek waar is. En daar moet je dan iets mee doen. En het is natuurlijk zo dat als beleggers zoals pensioenfondsen niks kunnen verdienen aan het bouwen van een woning, dat dan die woningen niet gebouwd worden. En dat is ook niet goed voor zo’n pensioenfonds.” Volgens De Jonge staat daar wel tegenover dat de huren de afgelopen jaren door het dak zijn gegaan. “We moeten huurders gewoon beter beschermen tegen huren die niet meer in verhouding staan tot de woning waarvoor die huur wordt gevraagd. Dus we doen het op zo’n manier dat het bouwen van huurwoningen wel nog net uit kan.”

Een maatregel waarmee de minister de beleggers tegemoet komt is de zogenoemde ‘nieuwbouwopslag’. Daardoor mogen de verhuurders de eerste tien jaar een huuropslag van tien procent bovenop het wws rekenen. Dat was in het wetsvoorstel eerst vijf procent.

Campagne
Na het werkbezoek aan Hof36 ging het CDA-gezelschap richting het centrum van Leiden. Daar gingen de CDA’ers op de markt in gesprek met potentiële kiezers. Liesbeth van der Heide bezet plek 21 op de CDA-lijst. Ze is raadslid voor het CDA in Leidschendam-Voorburg, maar studeerde en promoveerde in Leiden. “En mijn vriend komt hier ook vandaan, dus het is echt wel een beetje mijn stad. Bovendien werk ik sinds 2011 als onderzoeker en docent aan de Universiteit Leiden op het thema radicalisering en terrorisme.” Bij het CDA hou ik me bezig met veilig opgroeien. en daar horen natuurlijk ook voorzieningen bij, en wonen.”

Bouwlustig
Voor zijn vertrek richting het centrum deelt De Jonge nog snel een complimentje uit aan de Leidse bouwwethouder. “Ik ben hier al vaker op uitnodiging van Julius geweest en het is mooi om te zien dat Leiden zo fors bouwt. Jullie hebben echt een heel erg bouwlustige wethouder. En dat terwijl Leiden maar weinig eigen grond heeft en alles binnenstedelijk moet gebeuren. Dus ik kom hier niet alleen om te kijken, maar ook om te leren.”

Terpstra is op zijn beurt ook blij met de komst van de minister. “We hebben een groot woningtekort. Daar werken we in Leiden hard aan en de minister doet dat landelijk. Ik vind het daarom mooi om te laten zien wat we hier aan het doen zijn en de minister helpt ons daar ook bij. Zo hebben we voor deze gebiedsontwikkeling een aantal jaren geleden ook een woningbouwimpulssubsidie gehad.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×