Een impressie van het nieuw hotel van Van Der Valk. (Beeld: P.A.M. Teunissen Architectenburo)

Oegstgeest in 2023: bezuinigingen, een rem op regionale samenwerking en een nieuw hotel

Sleutelstad is de omroep voor de Leidse regio; dat hoor en zie je dagelijks terug op de radio, televisie en onze website. Aan het einde van een bewogen jaar blikken we terug op 2023. Welke berichten werden het beste gelezen? Welk nieuws springt eruit? Vandaag blikken we terug op het jaar van Oegstgeest.

Het best gelezen dit jaar was het nieuws dat een nieuw hotel van Van Der Valk waarschijnlijk een plek krijgt in de gemeente. Als de gemeenteraad volgend jaar akkoord gaat, verrijst een luxe hotel met 173 hotelkamers en 11 conferentiezalen in de gemeente. Verder zijn vooral 112-berichten in Oegstgeest goed gelezen afgelopen jaar. Zo werd er door de brandweer een zoektocht gehouden in de Klinkenbergerplas, waar een aantal mensen te water zou zijn geraakt na festival Puur. Ook een autocrash onder een viaduct, een supermarktoverval en een brand door een opladende tablet wisten lezers te interesseren. Naast ongevallen stond er ook een kleine wijziging op het programma. De gemeente Oegstgeest heeft een nieuw monumentenschildje, die gratis worden verstrekt aan bewoners van een monumentaal pand.

Politiek stond het jaar dit jaar in het teken van bezuinigingen. Onderdeel hiervan: het stoppen van financiering voor onder meer het Bio Science Park en dorpsmarketing en het weigeren van een subsidie voor de dierenambulance.

De gemeente Oegstgeest heeft een nieuw monumentenschildje.

Van der Valk
Het Van der Valk-concern is al goed vertegenwoordigd in de Leidse regio, met hotels in Leiden en Voorschoten. Toch kan er nog een schepje bovenop met de bouw van een nieuw hotel in Oegstgeest, aldus het bedrijf. De voorbereidingen van het nieuwe gebouw gingen dit jaar een nieuwe fase in, waarbij de gemeente afspraken maakte met Van der Valk over de kostendeling van zaken als de toegangsweg naar het hotel toe. Eerdere bezwaren van de gemeenteraad over onder meer de hoogte van het gebouw en de aanleg van een steiger werden opgelost, waardoor de uiteindelijke goedkeuring in februari van komend jaar een formaliteit lijkt.

Ook andere nieuwbouw ging dit jaar een nieuwe fase in met ontwikkelingen rondom de Geesten en het Hofbrouckerpark.

Bezuinigingen
Het was een financieel roerig jaar in Oegstgeest, en dat begon al vroeg met het opstappen van HvO-wethouder Dick de Groot. De wethouder van Financiën voerde persoonlijke redenen aan voor zijn besluit, en hekelde de manier van politiek bedrijven in het dorp. Voorafgaand aan zijn aftreden kreeg de Groot regelmatig kritiek op zijn functioneren. De Groot werd een maand later opgevolgd door partijgenoot Kees Oudendijk.

De gemeentebegroting van Oegstgeest is de komende jaren nog net sluitend, maar om dat voor elkaar te krijgen zijn lastige keuzes gemaakt, waaronder op het gebied van lokale samenwerking. Zo stopt de gemeente met een financiële bijdrage aan het Bio Science Park en Economie071. De bijdrage aan dorpsmarketing stopt, en de Dierenambulance kreeg geen subsidie. Ook een flinke onderwijsbezuiniging stond op de planning, waaronder het niet bouwen van een nieuwe gymzaal voor de Gevers-Deutz Terweeschool. De gymzaal komt er echter alsnog, en ook de Dierenambulance krijgt na protest alsnog subsidie.

112
Flinke consternatie na afloop van het festival Puur bij de Klinkenbergerplas in Oegstgeest. Drie mensen zouden te water geraakt zijn in de plas. Een hiervan zou op eigen kracht het water hebben verlaten, maar naar de andere twee volgde door de brandweer een urenlange zoektocht. Uiteindelijk werd niemand gevonden.

Een harde klap was het bij de Oegstgeesterbrug aan de Almondeweg in juni. Op weg naar een begrafenis crashte een auto onder het viaduct. De auto belandde op zijn kant en raakte zwaar beschadigd. Een inzittende moest uit het voertuig bevrijd worden, de bestuurder en een inzittende werden ter controle naar het ziekenhuis gebracht.

 

 

112 Sleutelstad Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×