De 45-jarige vrachtwagenchauffeur die de 12-jarige Nino doodreed in Leiderdorp krijgt een taakstraf van 240 uur. Ook wordt zijn rijbewijs een jaar ingetrokken. Volgens de rechtbank in Den Haag kan worden vastgesteld dat de chauffeur onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. Hij had beter moeten kijken waar het kind fietste, maar is gaan rijden zonder dat hij dat wist.
Het ongeluk gebeurde in maart vorig jaar op de hoek van de Touwbaan en de Rietschans in Leiderdorp. Nino stond op zijn fiets te wachten tot hij kon oversteken. De vrachtwagen stond achter hem. Tijdens de behandeling van de rechtszaak, twee weken geleden, was op camerabeelden te zien dat Nino en de chauffeur tegelijkertijd gingen rijden. De chauffeur raakte het kind en sleurde hem bijna tachtig meter mee.
Volgens de verdachte heeft hij Nino wel zien fietsen en daarna voor zijn wagen zien staan, maar zag hij hem niet meer toen hij wegreed. Hoe het kan dat hij het jongetje op het fatale moment niet meer zag, kon de man zich niet herinneren. De familie van Nino begrijpt daar niets van.
De rechtbank zegt dat een beroepschauffeur een grotere zorgplicht heeft dan de gemiddelde weggebruiker. Hij hoort voorzichter te zijn, maar is opgetrokken zonder dat hij wist waar Nino op dat moment was. “Het is aan hem te wijten dat het ongeval is ontstaan. Het heeft tragische gevolgen gehad en onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden”, aldus de rechter.
De opgelegde straf is lager dan wat het Openbaar Ministerie eiste. De officier van justitie had naast een taakstraf van 240 uur, die wel is opgelegd, ook een voorwaardelijke celstraf van twee maanden geëist. Verder zou de chauffeur anderhalf jaar zijn rijbewijs moeten inleveren. De rechter maakte daar een jaar van.
Wat de zaak extra wrang maakt, is dat de moeder van Nino en andere buurtbewoners regelmatig bij de gemeente hadden geklaagd dat het kruispunt gevaarlijk was voor fietsers. Pas na het ongeluk werd er iets aan gedaan.
Het verweer van de chauffeur dat het ongeluk door de situatie op het kruispunt kwam, is door de rechter verworpen. “Je moet een kruising nemen zoals die is en daar je rijgedrag op aanpassen. Chauffeur wist ook dat hij op moest letten. Nino stond in het volle zicht. Dit had op elk kruispunt kunnen gebeuren.” Ook kwam de chauffeur vaker op de kruising en was hij bekend met de situatie.
Geen schadevergoeding
De grootouders en oom van Nino krijgen een door hen gevraagde schadevergoeding niet. De rechter vindt dat hun relatie wel innig was, maar niet zo uitzonderlijk dat ze volgens de wet recht hebben op een vergoeding. De ‘shockschade’ wordt eveneens niet toegewezen. Het zien van het lichaam van de 12-jarige jongen in het mortuarium is volgens de wet niet voldoende, aldus de rechter. “Hoe schokkend het ook moet zijn geweest.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907