Burgemeester Fred van Trigt. (Foto: Sleutelstad)

Burgemeester van Zoeterwoude over scholen, ondermijning en ontmoetingsavonden

Deze week spreekt journalist Robbert Beurse met burgemeester Fred van Trigt van Zoeterwoude over de huisvesting van de twee scholen, het opsporen en tegengaan van ondermijning en de ontmoetingsavonden die het college op de planning heeft staan.

In Zoeterwoude staan twee basisscholen: De Bernardusschool in Zoeterwoude-Rijndijk en Het Avontuur in Zoeterwoude-Dorp. Naast de vijftig jaar oude Bernardusschool wordt momenteel een nieuwe school gebouwd. Burgemeester Van Trigt is blij dat het oude pand wordt vervangen. “De school is echt oud en aan vervanging toe. Als alles volgens schema blijft lopen, kunnen de leerlingen volgend jaar zomer verhuizen naar het nieuwe pand”, vertelt hij. Doordat het nieuwe schoolgebouw naast de oude school wordt gebouwd, hoeven de leerlingen en de middelen maar een keer te verhuizen. “Dat vinden we belangrijk omdat we zo de overlast zoveel mogelijk beperken”, legt Van Trigt uit. Zodra de nieuwe school in gebruik wordt genomen, wordt het oude pand gesloopt en toegevoegd aan het schoolplein.

Noodlokalen
De noodlokalen naast de school in Zoeterwoude-Dorp staan er al jaren. Kort na de oplevering van Het Avontuur bleek de school al te klein voor het aantal leerlingen. “De prognose bleek niet helemaal overeen te komen met de werkelijkheid. Dat hadden we niet aan kunnen zien komen. Maar de noodlokalen staan er lang genoeg. Hier gaat permanente bouw voor in de plaats komen”, belooft Van Trigt. Hoe die nieuwbouw er uit gaat zien en waar het moet komen weet de burgemeester nog niet. “We zijn we in gesprek. Scenario’s worden momenteel uitgewerkt. Wat ik al kan zeggen is dat het speelplein groter is dan wettelijke verplicht, dus daar is nog wel wat ruimte, maar we vinden het ook belangrijk dat de kinderen voldoende speelruimte hebben, dus we zijn er nog niet uit hoe het gaat worden.”

Ondermijning
Op het bedrijventerrein De Grote Polder in Zoeterwoude-Rijndijk werd eind februari een hennepkwekerij gevonden. “In Zoeterwoude hebben we een groot buitengebied en verschillende bedrijventerreinen. Ook in onze gemeente zijn er lieden actief die makkelijk geld willen verdienen”, zegt Van Trigt hierover. De kleine gemeente heeft met één wijkagent en één boa niet altijd voldoende ‘handjes’ beschikbaar om alles in de gaten te houden. “We hebben een goede relatie met de politie in Leiden Zuid, waar we onder vallen, en naast het aangescherpte beleid organiseren we samen met hen ook geregeld acties om hier-en-daar af en toe een kijkje te nemen. We moeten ons hoofd niet in het zand steken, ook in Zoeterwoude gebeurt dit”, weet de burgemeester.

Ontmoeting
Tot slot vertelt van Trigt over de ontmoetingsavonden waarin hij, samen met de wethouders, het gesprek aangaat met de inwoners van Zoeterwoude. “Op een laagdrempelige manier, met een kopje koffie erbij, organiseren we inloopavonden om van de inwoners zelf te horen wat er bij hen leeft. We gaan de wijk in. Wij vinden dat Zoeterwoude ‘is om van te houden’, maar ervaren de inwoners dat ook zo? Doen we dingen goed? Of kunnen er dingen nog beter? We horen het graag. Dus houdt de website van de gemeente in de gaten, daar staan de bijeenkomsten aangekondigd”, zegt Van Trigt wervend.

Advertentie

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×