Aan de hand van een maquette kregen belangstellenden uitleg over de herontwikkeling van het Energiepark. (Foto's: Chris de Waard)

Leiden gaat pofferen in Energiepark

Hoe gaat het gebied tussen het water van de Maresingel en de Langegracht er globaal uitzien na de herinrichting? Het antwoord op die vraag werd woensdag gegeven tijdens een inloopavond in de Makerscentrale. Die culturele hotspot zit de komende jaren nog in het voormalige Stadsbouwhuis.

Links en rechts van de Uniper-centrale vindt de komende jaren een flinke herontwikkeling plaats. “We gaan geen huizen bouwen, maar buurten”, zegt wethouder Yvonne van Delft die verantwoordelijk is voor het Energiepark Leiden. “Het wordt een schuifoperatie. We beginnen met het pand waar nu nog PLNT in zit. Dat verhuist als eerste en krijgt een nieuw onderkomen in het gebouw Nieuwe Energie. De maatschappelijke opvang van De Binnenvest die daar nu nog huist, krijgt een nieuw onderkomen in de nieuwbouw langs de straat. Het losstaande pand dat door De Binnenvest wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de winteropvang, Gebouw C, wordt gesloopt. Mogelijk blijven wel de contouren zichtbaar, waardoor het deel gaat uitmaken van het park.

Wethouder Yvonne van Delft opende de avond en legt uit wat er globaal in het gebied gaat gebeuren.

Poffertjes
Dat park is een verhaal apart. Er komen tientallen cirkels met een doorsnede van tien meter. Die worden ‘poffers’ genoemd. De vorm refereert aan de gashouders die vroeger rond de voormalige gas- en lichtfabriek stonden. Het zijn plateaus van maximaal tachtig centimeter hoog, waar mensen met een goed plan een eigen invulling aan kunnen geven. “Je kunt zo’n poffer adopteren om bijvoorbeeld yoga op te doen, bomen te kweken of er een pluktuin te beginnen”, schetst gemeentelijk landschapsontwerper Frank Kalshoven het idee. De eerste poffers worden de komende weken al in gebruik genomen. “Aan de hand van die eerste voorbeelden gaan we dan ook communiceren hoe mensen zelf ook kunnen gaan pofferen”, zegt Kalshoven.

Landschapsarchitect Frank Kalshoven vertelt over het concept met de ‘poffers’ waarmee een deel van het park wordt ingericht.

Het Energiepark moet uiteindelijk een nieuwe Leidse wijk worden met een combinatie van wonen, werken, opvang en cultuur. De Leiden Art Hub van Iemke van Dijk en Guido Winkler krijgt er steeds meer gestalte in enkele oude Nuon-panden. Dat historisch erfgoed blijft daardoor behouden. Op het Ambachtsplein wordt een Makershuis neergezet. In elk geval eerst tijdelijk met gestapelde zeecontainers. Daar kunnen kunstenaars en andere makers terecht om alvast wat reuring in het gebied te brengen. Dat plein moet het hart van het gebied worden met nu ook al steenhouwerij Bambam en brouwerij Pronck die aan een podium en een terras werken.

Een flink deel van de nieuwbouw die in het gebied is voorzien, bestaat verder uit woningen. Voor een groot deel appartementen, maar bijvoorbeeld ook een vierkant gebouw met daarin vier huizen. Een op elke hoek. Voor een deel van de woningen geldt bovendien dat de toekomstige bewoners zelf aan de slag kunnen met het ontwerp van hun woning. Op de plek van het Stadsbouwhuis komen woonblokken met binnentuinen.

 

Leiden Maatschappij Toekomst Energiepark Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×