Museum Naturalis. (Archieffoto: Emile van Aelst)

Extinction Rebellion vraagt Naturalis opnieuw om actie tegen biodiversiteitscrisis

De activistische beweging Extinction Rebellion (XR) heeft opnieuw een brief gestuurd naar Naturalis in Leiden. Volgens hen is er ondanks alle dialoogsessies tussen XR en Naturalis nauwelijks vooruitgang geboekt. “Nergens in het gebouw is enige betekenisvolle informatie over de trieste realiteit van de huidige biodiversiteit, en onze invloed daarop, te vinden”, staat onder meer in de brief.

Het is niet de eerste keer dat de protestbeweging Naturalis aanspreekt op hun houding ten aanzien van de biodiversiteitscrisis. De inhoud van de brief lijkt bovendien sterk op eerdere oproepen. In november 2022 haalde de groep landelijk het nieuws met een naaktprotest in het museum.

Extinction Rebellion vraagt ook in deze brief Naturalis om eerlijk te zijn. “Vertel het publiek eerlijk en transparant, in een permanente en goed gedocumenteerde tentoonstelling, dat de meest prachtige dieren die ze op de eerste verdieping bewonderen op het punt staan uit te sterven”, aldus de brief.

Volgens de actiegroep is de biodiversiteitscrisis het resultaat van een door mensen gecreëerd systeem dat winst boven de leefbaarheid van onze planeet stelt. XR roept het museum op volledige verantwoordelijkheid te nemen en zijn rol als museum te benutten. “Ook door uw eigen historische rol in het kolonialisme onder ogen te zien”, schrijft de groep.

“Het is kolonialisme dat het precedent heeft geschapen voor het huidige systeem van uitbuiting, en dat inheemse culturen heeft beroofd en afgeperst.” Volgens XR heeft ‘het Zuiden’ hierdoor minder middelen om de biodiversiteitscrisis, de vernietiging van ecosystemen en de klimaatcrisis – die zij toeschrijven aan ‘het Noorden’ – aan te pakken.

De brief is mede ondertekend door verschillende hoogleraren, universitair docenten en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Naturalis meldt aan Sleutelstad momenteel te druk te zijn met de nieuwe tentoonstelling over de Triceratops. Ze geven aan volgende week met een statement te komen.

Leiden Link in Bio Maatschappij Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×