Grote blijdschap bij de SP die van drie naar zeven zetels stijgt en daarmee de tweede partij van Leiden is geworden. (Foto's: Chris de Waard).

Leiden maakt ruk naar links; monsterzege voor SP

Verrassend. Zo kan de Leidse verkiezingsuitslag gerust genoemd worden. De Pvda wint en komt op tien zetels, de VVD verloor een zetel, D66 maakt een vrije val en komt met twee zetels terug in de raad, terwijl de vierde collegepartij, GroenLinks, ook fors verliest. De partij houdt vier zetels over. Grote winnaar is de SP. De partij van lijsttrekker Antoine Theeuwen behaalde een monsterzege en gaat van drie naar zeven zetels. “Dat wordt dus Havana aan de Rijn,” was de eerste reactie van CDA-lijsttrekker Jan-Jaap de Haan die overigens dolblij was met het behoud van de vijf zetels. Ook de ChristenUnie behaalde een goede uitslag, de partij verdubbelde. Van de nieuwe partijen wist alleen Stadspartij Leiden Ontzet van Jan Boer een zetel in de wacht te slepen.

Terwijl de Pvda en de SP hun feestje vierden, likten de verliezers hun wonden. Zo stonden bij D66 de gezichten op onweer; de partij verloor zeer fors en houdt maar twee van de vijf zetels over. Naast lijsttrekker Paul van Meenen, komt Aad van der Luit met voorkeurstemmen in de raad.

Een tweede grote verliezer is LWG/De Groenen. De partij van Jacques de Coo verdwijnt uit de raad en mogelijk helemaal. De Coo had gehoopt om zijn zetel te houden. Het was zijn bedoeling geweest om halverwege de rit het stokje over te geven aan de nummer twee Pink Meltzer. Nu de zetel verloren is, neemt De Coo vrijwel zeker nu al afscheid van de Leidse politiek. Of de partij wel verder gaat, is dan onduidelijk. Meltzer staat in ieder geval niet te trappelen om het nu al van De Coo over te nemen.

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2006


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×