Hans Hendriks (links) bij zijn beediging als SP-raadslid in 2005. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leefbaar Leiden schorst kandidaat raadslid

Hans Hendriks, de nummer 8 op de kandidatenlijst van Leefbaar Leiden, is door de partij geschorst en van de lijst gehaald. Hendriks zou honderden Leidenaren hebben gedupeerd met verkeerde belastingadviezen en -aangiften. Daardoor moesten mensen soms duizenden euro’s terug betalen. Hendriks was vroeger actief bij de SP Hulpdienst. In januari 2008 stapte hij uit die partij en sloot zich aan bij Leefbaar Leiden. Hij nam zijn raadszetel mee. In november benoemde Leefbaar Leiden hem als ombudsman van de partij. “De ombudsman heeft geen inhoudelijke macht, maar wel prestige,” aldus het persbericht toen.

In een verklaring laat fractievoorzitter Daan Sloos van Leefbaar Leiden weten het zichzelf ernstig te verwijten dat hij Hendriks niet goed heeft gescreend. Volgens Sloos heeft Hendriks de foute adviezen niet namens Leefbaar Leiden gegeven: “Voor Leefbaar Leiden was zijn taak niet het verstrekken van belastingadviezen, maar slechts het opstellen van bezwaarschriften.” In het verleden was dat overigens niet zo. In 2008 – kort nadat Hendriks overstapte van de SP naar Leefbaar Leiden – lieten de leefbaren weten dat Hendriks gratis belastingaangiftes ging verzorgen. Ook toen waren er al klachten over zijn optreden. “Hij heeft bij ons al 3 aangiften verkloot. We zijn nu net van de ene afbetaling (€2500) aan de belastingdienst af en nu moeten we weer €1000 terugbetalen,” reageerde ene Catootje destijds al op dat Sleutelstad-bericht.

Andere waarschuwingen zijn van recenter datum. Zo waarschuwde oud SP-fractievoorzitter Paul Day op 1 januari van dit jaar nog via deze site voor Hendriks toen bekend werd dat deze op plek 8 van de kandidatenlijst stond van de leefbaren.

Day: “Breaking news voor al die tientallen onschuldige Leidse burgers die door deze zelfverklaarde ombudsman een rampjaar hebben gehad met hun belastingen. En natuurlijk spitsen ze de oortjes bij de belastingdienst! Wel goed om te weten dat deze zelfverklaarde ombudsman uit de SP Hulpdienst is gezet juist vanwege zaken en handelingen die hij niet bij de SP heeft geleerd.”

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×