Studentkandidaat Partij voor de Dieren: "Aansturen op duurzaam en diervriendelijk gedrag"

Enkele dagen voor de stembusgang voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn er diverse Leidenaren die nog niet weten op welke partij ze willen gaan stemmen. Diverse partijen voeren tot het eind toe campagne om (zwevende) kiezers te overtuigen van hun plannen met de stad. Onder de campagnevoerders zijn veel jongeren- / studentkandidaten. Bij de Partij voor de Dieren is dat Lianne Raat (nr. 8). “Ik wil graag betrokken zijn bij mijn stad en de gemeente, bedrijven en inwoners aansturen op duurzaam en diervriendelijk gedrag,” vertelde Lianne in Stud071.

Audiofragment: Student Lianne Raat (Partij voor de Dieren) in Stud071 over de campagne GR2014.

Het stimuleren van duurzaam gedrag is onder andere te vinden met de plannen van de partij met leegstaande kantoorpanden. De Partij voor de Dieren wil graag dat daar stadslandbouw in komt. Dat houdt in dat er in de panden en op de daken groente en/of fruit wordt geteeld. “Het is zonde dat we die panden niet gebruiken. En waarom van ver halen, als het dicht bij kan? Dat is beter voor het milieu”, stelt Lianne. 

Ook bij nieuwbouw en het verbouwen van huizen en panden (bijvoorbeeld voor studentenhuisvesting) moet, als het aan de Partij voor de Dieren ligt, rekening worden gehouden met het milieu. Daarbij gaat het vooral om zo energiezuinig bouwen en het hergebruik van grondstoffen. 

Andere thema’s waar de partij zich sterk voor maakt – en die aantrekkelijk zijn voor studenten – zijn de plannen voor voldoende fietsparkeerplekken in de stad en goed openbaar vervoer. 

Op het gebied van diervriendelijkheid is de Partij voor de Dieren, niet verwonderlijk, zeer uitgesproken. “Wij zien het liefst bedrijven verdwijnen die zich bezig houden met dierproeven,” zegt Lianne. Ze wil zich persoonlijk het liefste inzetten voor een zo bontvrij mogelijk Leiden. Bijvoorbeeld door winkeliers te stimuleren geen bont meer te verkopen.

De Partij voor de Dieren heeft nu één zetel en zet in op een verdubbeling. Lianne is eerlijk over haar eigen rol. “Ik ga er vooral voor om de partij op de kaart te zetten.” De ambitie om in de raad te komen ontbreekt vooralsnog. “Maar waar ik kan, wil ik de fractie ondersteunen”, besluit ze.

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×