Anti-Islambrieven ook bij Leidse moskeeën bezorgd

Brieven met daarin racistische teksten en een afbeelding van een hakenkruis zijn ook in Leiden verspreid. Onder andere bij het islamitisch centrum Imam Malik in Leiden-Noord werd de brief bezorgd. “Aan alle islamitische gebedshuizen. Binnenkort hoog bezoek: Varkens!” staat er in de brief die de islam ook een valse en duivelse religie noemt.

2016-02-26 14.17.24Politie
Het is vanwege het vrijdaggebed vanmiddag extra druk bij de moskee in Leiden-Noord.  Voor de deur staat politie. Niet alleen om het verkeer in goede banen te leiden, maar ook vanwege de dreiging die uitgaat van de brief. die is hard aangekomen bij een flink deel van de moskeebezoekers. “Dit is anders”, zegt vice-voorzitter Abdelhamid Bouzzit: “Iedereen kent wel de incidenten van een varkenskop bij een moskee of ingegooide ruiten, maar dat zijn meestal op zichzelf staande gebeurtenissen. Dit is een gecoördineerde actie. Hier is echt werk in gestoken. Dat is beangstigend”

Teleurgesteld
Bouzzit heeft gisteren aangifte gedaan bij de Leidse politie. Die is ermee aan de slag. Andere reacties heeft het moskeebestuur nog niet ontvangen. Dat vindt Bouzzit wel teleurstellend: “Ik vertel altijd hoe goed de relatie hier in Leiden is met bijvoorbeeld de politiek, maar het uitblijven van een reactie geeft toch aan dat ze zich niet realiseren hoe dit aankomt. Er zijn wel twee van de grootste gebouwen van Leiden bedreigd. Het gaat om wel 3.000 Leidenaren.” Bouzzit hoopt dat die reacties vanuit de gemeenteraad en college er alsnog zullen komen: “Het maakt ook ons werk als bestuur makkelijker als we onze bezoekers kunnen laten zien dat we gesteund worden.”

anti-islamPolitici
Desgevraagd spreken verschillende politici via Sleutelstad wel hun afschuw uit. “Belachelijk. In dit land is iedereen vrij om zijn of haar geloof te belijden. Zonder haat of angst. Ik mag hopen dat de afzender snel gepakt wordt” zegt VVD-fractievoorzitter Frederik Zevenbergen. GroenLinks-voorman Walter van Peijpe noemt het ’te triest voor woorden’ en ook Tomas Kok reageert verbolgen: “Ook als anti-islam partij vindt Groep Kok dit walgelijk. Iedereen die, op welke manier dan ook, gebruik maakt van dergelijke symbolen, heeft van onze cultuur niets begrepen. Ik raad ze aan eens een geschiedenisboek open te slaan. Dit staat voor alles waar ik tegen strijd.”

Ook Mart Keuning reageert: “Wat moet een mens daar nu van zeggen? Het is natuurlijk diep triest. De zoveelste gebeurtenis waaraan te zien is dat het gesprek te vaak ophoudt en de blinde haat het heeft overgenomen”, zegt de fractievoorzitter van de Leidse ChristenUnie. “Als de volgende die dit van plan is in plaats van een brief sturen zelf eens een bakkie koffie gaat doen – dat kan je rustig proberen want dat vinden ze prima – zal hij zich zijn fout realiseren. Er is namelijk prima te praten.”

Daan Sloos van Leefbaar Leiden laat weten dat hij vanmiddag een reactie naar het bestuur van de moskee aan de Willem de Zwijgerlaan heeft gestuurd: “”Ik heb ze laten weten dat ik het een misselijkmakende actie vind en hoop dat de daders snel opgepakt worden. Dit kan en mag niet in een beschaafd land gebeuren.”

SP-fractieleider Julian van der Kraats noemt het triest en onnederlands: “Ik kan alleen maar hopen dat het een geval ‘blaffende honden’ is. Gezien het gebruik van 40-45 symboliek hoop en vermoed ik dat dit geen actie is van bekende fascistische groepjes, die gebruiken iets andere symboliek. Dat men de symbolen gebruikt van iets dat ons land destijds grondig verwoest heeft, geeft trouwens ook wel aan dat dit komt van mensen die niet trots zijn op dit land en op waar we met zijn allen voor staan.”

Dick de Vos van de Partij voor de Dieren kan zich goed vinden in de bewoordingen waarmee zijn collega-raadsleden de dreigbrieven veroordelen: “Ik sluit me aan bij de reacties van mijn collega’s. Het komt overigens uiterst amateuristisch over. Gezien de handgeschreven tekst en de geknipte symbolen vermoed ik geen grote organisatie erachter. Niettemin: ernstig dat er blijkbaar lieden zijn die haat aan het woord laten en angst willen zaaien. Ze zijn van God los, zou ik zeggen.”

Jeffrey van Haaster, de fractievoorzitter van D66 Leiden noemt de dreigementen schokkend en smakeloos. “Verder sluit ik me aan bij de reactie van het college. Dit is een zaak voor de politie. Belangrijk dat er extra gesurveilleerd wordt bij de moskeeën en hopelijk worden de daders snel opgespoord.”

Alleen het CDA wil via Sleutelstad niet inhoudelijk reageren op onze vraag wat ze van de dreigementen vinden. Fractievoorzitter Klaas de Vries laat weten een reactie rechtstreeks naar de moskeeën te sturen en verder de gezamenlijke verklaring te zullen steunen die momenteel wordt opgesteld op initiatief van de PvdA en GroenLinks.

Vice-voorzitter Abdelhamid Bouzzit van de moskee aan de Nieuwe Marnixstraat spreekt zijn afschuw uit over de dreigbrief: “Helaas zijn ook in Leiden deze dreigbrieven verspreid. Wij zijn in nauw contact hierover met de politie en andere moskeevertegenwoordigers.”

De raadsleden Abdelhaq Jermoumi (PvdA Leiden) en Jos Olsthoorn (GroenLinks Leiden) reageren op de dreigementen aan het adres van de twee moskeeën in Leiden. Ze werken aan een gezamenlijke verklaring waarin alle politieke partijen in Leiden de brieven veroordelen.

Gisteren werden de brieven ook in de regio Haaglanden al bij verschillende moskeeën bezorgd. Ook vanuit andere steden komen berichten over de brief die blijkbaar breed is verstuurd naar gebedshuizen met een Marokkaanse achterban.

112 Sleutelstad Leiden dreigbrief_moskee


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×